Nož (Foto: Cure.ba)
Oni su u svom eksperimentu koristili nove noževe i trenice za obradu šest vrsta voća i povrća (krastavaca, jagoda, paradajza, mrkve i dinja sorte “kantalupe” i “medena rosa”), zagađenih minimalnom dozom hepatitisa A, ili norovirusa, poznatog i kao “virus povraćanja”, prenosi AFP.
Kontaktom s takvim voćem i povrćem, kontamimnacija se prenijela na više od pola upotrijebljenog pribora, s kojeg se zagađenje često prenosilo na nezaražene voće i povrće.
Jedan od autora istraživanja, Marilyn Erikson, napominje da je ovaj nalaz od naročite važnosti za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Priznajući da bi možda bilo nepraktično prati noževe nakon rezanja svake vrste voća i povrća, Ericssonova savjetuje da se pribor za obradu hrane bar ne ostavlja na radnoj površini između dva obroka u uvjerenju da nije previše prljav, već ga treba oprati u perilici posuđa ili na temperaturi na kojoj se posuđe pere u takvoj mašini.
Ranija istraživanja mogućih zaraza od kuhinjskog pribora su, inače, bila koncentrirana na bakterije, dok su virusi bili zanemareni. Jedno prošlogodišnje istraživanje je, međutim, pokazalo da je Norovirus u SAD osnovni izazivač zaraza iz hrane. Unošenje u trbuh samo jedne do sto čestica norovirusa, može izazvati povraćanje ili proljev.
cure.ba