Pita zeljanica (Foto: Arhiva)
Kategorija: Peciva i pite
Vreme pripreme: 120
Broj osoba: 8
Sastojci: Količina:
– brasna 500 g
– soli 1 kašičica
– ulja 1 kašika
– mlake vode 2-3 dl
– zelja očišćenog 500 g
– Moja kravica drobljenog sira 200 g
– Moja kravica kisele pavlake 180 ml
– jaja 2
– so po ukusu
– ulje po potrebi
Uputstvo za pripremu:
U brašno dodati so i ulje i zamjesiti pitu sa mlakom vodom. Ostaviti je u pouljanoj posudi da odstoji pola sata.
Za to vreme obariti zelje i pomešati sa drobljenim sirom pavlakom i umućenim jajima. Posoliti i sjediniti masu.
Na sto staviti stoljnak i pobrašniti testo. Staviti na sredinu stola i potom lagano vući krajeve oko testa, samo polako i pazljivo da ne puca. Razvučenom testu okidati krajeve. Razvučeno testo poprskati vrelim uljem.
Fil staviti po testu. Podici stolnjak sa jedne strane da se urola do pola, pa zatim sa druge strane. Staviti u nauljen pleh i peći pola sata na najjačoj temperaturi. Pečenu pitu malo poprskati vodom, prekriti krpom i ostaviti 10-tak minuta da ostoji. Zatim služiti uz jogurt.
blic