Piti (Foto: Ilustracija)
Jim ima jednu fascinantnu tajnu, on može da pije cijelu noć, a da se ne napije.
Mnogi su ovu njegovu sposobnost primjetili na mnogobrojnim festivalima piva gdje su se svi klatili od brojnih piva koja su testirali, svi osim Jima.
On je uvek bio lucidan i u stanju da popije više od zlatno mlađih.
U čemu je njegova tajna?
Odgovor je krajnje prost – kvasac.
“Jedna kašičica aktivnog kvasca po svakom pivu prije nego što krenete da pijete, ponekada ga umješam u jogurt kako bi bio privlačniji nepcima”, tvrdi Jim.
On je ovaj trik naučio od svog dobrog prijatelja doktora Joa Ovadesa. Sa titulom doktora nauka u biohemiji sa Politehničkog univerziteta u Brooklyinu on je vjerovatno znao više o fermentaciji i metabolizmu alkohola od bilo koje druge osobe na planeti.
Ovades je znao da aktivni kvasac ima enzim u sebi pod imenom alkohol dehidrogenaza koji je u stanju da razbije molekule alkohola na osnovne dijelove – ugljenik, vodonik i kiseonik. U pitanju je ista stvar koja se dešava kada naš organizam metabolizuje alkohol u jetri.
Ovades je shvatio da ukoliko u stomaku imamo taj isti enzim kada u njega dospe alkohol, ovaj enzim će početi da ga razgrađuje prije nego što stigne u krvotok i mozak.
Međutim, ovo će samo ublažiti njegov efekat i neće ga upotpunosti eliminisati.
b92