Čokolada (Foto: Arhiva)
Stoga iskoristite priliku i bez grižnje savjesti uživajte u svakom trenutku konzumiranja ovih dobara dok su vam još nadohvat ruke!
1. Čokolada
Čokolada je ukusna i to svi znamo. A da je njena proizvodnja skupa i dugotrajna, činjenice su s kojima je upoznat daleko manji broj ljudi. Kakaovac sazrijeva čak pet godina prije berbe koja je iznimno teška i mora se obavljati ručno pri nesnosnim vrućinama. Može se uzgajati samo u ekvatorskoj zoni, odnosno području u kojem se nalaze neke od najnestabilnijih zemalja svijeta. Većina svjetske opskrbe kakaovcem dolazi iz zapadne Afrike gdje su poljoprivrednici plaćeni 80 centi dnevno i dječji rad nije izuzetak. Nakon što zakoni koji reguliraju pravednu trgovinu počnu prožimati industriju i uzrokuju porast cijene rada, poljoprivrednici će se suočiti s gubicima što će dovesti do okončanja masovne proizvodnje. Pretpostavlja se da će se to dogoditi do kraja 2020. godine.
2. Špek
Ništa optimističniji scenariji čeka i omiljen slani suhomesnati proizvod. Predviđaju ga i Američki ured za poljoprivredu i Britanska udruga uzgajivača svinja. Razlozi? Kombinacija čimbenika kao što su suša, epidemija proljeva među svinjama te rzanje proizvodnje zbog smanjenja gubitaka. Iako to ne znači da će proizvodanj u potpunosti nestati, cijene će sigurno rasti.
3. Helij
Sljedeći put kada poželite napuhati balon helijem dobro razmislite! Taj je plemeniti plin nužno potreban u proizvodnji mnogih korisnih optičkih i magnetskih predmeta bez kojih bi moderna tehnologija bila nezamisliva. Nestašica će uskoro pokucati na vrata jer je američki Kongres donio odluku da se do 2015. godine rasproda polovica svjetskih rezervi helija koja je u vlasništvu vlade SAD-a. Što će biti tada, nije izvjesno. Jedna od opcija je ‘usisavanje’ helija iz zraka, ali bi on tada koštao 10.000 puta više negoli danas.
4. Srdele
Srdeloljupci bi se mogli uzrujati, ali Aramgedon je odmah iza ugla. Izlov je učinio svoje i desetkovao populaciju srdela, a uvođenje ribljih kvoti potez je koji je došao prekasno. Samo je pitanje trenutka kada ćemo beznadno kružiti po supermakretima u beznadnoj potrazi za omiljenom konzervom.
5. Tequila
Što je dobar većernji provod bez tekile? Ako do sad niste znali, uskoro bi mogli saznati. Zbog bolesti plave agave koja je 2007. uništila čak 20% meksičkih usjeva, mnogi poljoprivrednici odustali su od danljnjeg uzgoja jer je preskup. Nije jeftino čekati čak 12 godina da biljka proizvede frukotozu koja je potrebna za poroizvodnju tekile pa sae tako očekuje porast cijena ovog alkoholnog pića, a onima koji nemaju u čemu utopiti tugu, uvijek ostaje dobar stari džin.
6. Vino
Dok svjetska potražnja za vinom raste, njegova proizvodnja pada. I nikako na zelenu granu. Rast industrije potakli su i tzv. butik dobavljači, no oni nemaju sredsta za zadovoljenje velike potražnje. No teško da će dobra kapljica nestati tako brzo kao srdele ili čokolada.
7. Kozji sir
Najdelikatesniji od svih sireva također bi uskoro mogao postati luksuzno dobro rezervirano samo za one dubokog džepa. Za moguću nestašicu kriva je Q groznica koja je samo u Veliko Britaniji 2010. godine pogodila 50.000 skotnih koza i ovaca. Kako je svjetska potražnja za sirom narasla, lako je za pretpostaviti da će se cijene vinuti u nebo!
dnevnik.hr