Magazin

Isplanirajte san – 10 trikova koji će vam pomoći da se probudite bez problema

Napisao admin

“Najlakši način da se ujutru probudite bez ikakve muke, jest da prilagodite svoj unutrašnji sat odnosno cirkadijalni ritam koji kontroliše funkcionisanje organizma novom tempu”, objasnio je dr. Leon C. Lack s australijskog Univerziteta Flinders u Adelaideu koji se bavi proučavanjem spavanja.


buđenje (foto:cure.ba)

Najbolje je da isplanirate san prije nego što legnete u krevet. Uvijek pođite na spavanje u isto vrijeme i nemojte pomjerati budilnik kako bi se tijelo što prije naviklo na novi ritam, piše The Huffington Post.

Motivacija je pola posla

Kao i kod svih stvari u životu i kod buđenja je bitna motivacija. Razmislite zašto želite da se probuditi ranije, bilo da bi vježbali, doručkovali ili napunili baterije prije napornog dana. Nakon što odlučite, napomenite to svojim ukućanima, kako bi vas podsjetili i bodrili u vašoj odluci, savjetuje dr. Michelle Segar s američkog Univerziteta Michigan.

Pripremite sve uveče

San možete produžiti tako da smanjite vrijeme koje trošite na jutarnje aktivnosti. Najbolje je da sve što vam treba za novi radni dan pripremiti uveče, ispeglajet odjeću i ostavite ključeve vidljivom mjestu tako da ih ne tražite ujutru. 

Na spavanje krenite uvijek u isto vrijeme

Problemi sa nesanicom mogu uticati na vaš unutrašnji sat, pa tijelo ni ne zna koliko mu sati sna zapravo treba. Spavanje je najbolje tempirati tako da odspavate preporučenih osam sati. Trenirajte tako da svaki dan, uključujući i vikend, krenete na počinak u isto vrijeme, a tijelo bi se već nakon četiri nedjelje trebalo prilagoditi novom ritmu, objasnio je dr. Lack. 

Melatonin tablete

Dva do tri sata prije spavanja tijelo se opušta, tjelesna temperatura i puls padaju, a povećava se proizvodnja melatonina koji reguliše cirkadijalni ritam organizma. Probleme sa nesanicom mogu ublažiti i tablete sa melatoninom, ali uz strogi nadzor ljekara, savjetuje dr. Lack. 

Tablete se ne preporučuju ljudima koji imaju autoimune bolesti poput dijabetesa, onima koji piju lijekove za razređivanje krvi, sedative i ženama koje koriste kontracepcijske pilule. 

Sat vremena prije spavanja izbjegavajte TV i laptop

Izloženost umjetnom svjetlu prije odlaska u krevet razbuđuje i smanjuje proizvodnju hormona sna, melatonina. Zato je najbolje izbjegavati gledanje TV I korišćenje laptopa i do sat vremena prije spavanja kako bi se tijelo pripremilo za počinak. 

Šetnja razbuđuje

Da bi tijelo lakše prihvatilo novi ritam buđenja, treba mu prirodna svjetlost. Naime, po danu nivo melatonina pada i lakše se razbudimo, pa tijelu izuzetno godi lagana jutarnja šetnja. Ona podiže raspoloženje i povećava kvalitet sna, dodao je dr. Lack. 

Uzrok nesanice možda se krije u vježbanju

Kako biste riješili probleme sa nesanicom, sagledajte svoje večeri. Uzrok ponašanja može otkriti zašto ne možete zaspati ili se budite usred noći. Vježbanje u kasnim večernjim satima je najbolje izbjegavati zato što intenzivna fizička aktivnost podiže tjelesnu temperaturu i razbuđuje.

Alergije mogu uticati na kvalitet sna

Alergije, depresija i apneja utiču na kvalitetu sna. Problemi sa disanjem koji uzrokuju alergije i gušenje u snu sprečavaju dotok kiseonika pa se stalno budimo, a anksioznost koja prati depresiju sprečava da se nakon osam sati sna probudimo odmorni. U takvim situacijama se preporučuje odlazak ljekaru koji će vam odrediti terapiju. 

Odgađanje budilnika još jednom, još jednom, još jednom…

Jedan od najčešćih problema koji vas sprečavaju da se dignete na vrijeme jest i odgađanje budilnika. Najlakši način da to riješite jest da stavite budilnik na na drugi kraj sobe tako da ga ne možete odmah ugasiti.

Duže spavanje vikendom donosi umor

Odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme vikendom kao i tokom radne nedjelje ključ je uspjeha, tvrde stručnjaci. Ako se toga držite neće vam biti problem da se probudite u ponedjeljak. Duže spavanje vikendom poremetiće vaš unutrašnji sat, pa ćete biti još umorniji. 

24sata.hr

Komentari

komentara