Odavno se zna da su treninzi snage i ishrana koja podrazumijeva nizak unos ugljenih hidrata ‘recept’ za tijelo iz snova, piše “Mondo“.
“Konzumiranje namirnica bogatih zdravim mastima, i dnevni unos ugljenih hidrata koji ne premašuje 50 grama, uz umjeren unos proteina dovode do toga da se tijelo okreće rezervama masnih naslaga kao izvoru energije, tako da se one troše, a salo se topi“, objašnjava za Women's Health magazin dr Karvin Šarp.
Ali, ponekad se ishrana zasnovana na ograničenom unosu ugljenih hidrata može okrenuti i protiv nas. Evo na koje ‘crvene zastavice’ treba da obratite pažnju. Ako se ovako osjećate duže od dvije nedelje, prikočite malo i pojačajte unos ugljenih hidrata (do 150 grama dnevno), sve dok ne osjetite da se osjećate dobro u sopstvenoj koži.
Umor
Ako se osjećate iscrpljeno nakon treniga, čak i sasvim umjerenog, možda vam treba više ‘goriva’. Sat vremena prije sljedećeg odlaska u teretanu pojedite bananu (ima oko 25 grama ugljenih hidrata).
Glavobolja
Kad naše tijelo sagorijeva masne naslage i iz njih crpi energiju, nusproizvod tog procesa su molekuli koji se nazivaju ketoni. Oni se iz organizma izlučuju kroz mokraću, zajedno sa natrijumom, što može da izazove dehidrataciju i posljedično – glavobolju. Pijte više vode u toku dana, a prije vježbanja možete popiti neki od sporstskih napitaka koji su obogaćeni natrijumom.
Prehlade
Ugljeni hidrati pomažu izgradnju antitijela koja se bore protiv bolesti. Ako uskraćujete sebi neophodne količine ugljenih hidrata (za većinu ljudi neohodni minimum je oko 100 grama dnevno), može se desiti da počnete češće da se razboljevate. Nepreprađeni ugljeni hidrati (dobar izvor je recimo batat, slatki krompir) će vas vratiti u formu i pomoći vam da budete zdravi i da se osjećate dobro.