Naime, gas u crijevima stvara vazduh koji progutamo tokom dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu.
Bakterije proizvode gas kada razgrade skrob i šećer što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negdje da izađe, prenosi njuskam.net
Bez mirisa
Ne brinite. Čak i ako 18 puta na dan isustite gas, većina je bez mirisa i niko neće primijetiti. Možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.
Smrdljivi
Smrdljivu vrstu uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor poput, na primjer, brokolija, karfiola, mliječnih proizvoda i graha. Crveno meso također može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.
Jako smrdljivi
To obično znači da imate super zdravu ishranu bogatu vlaknima.
Međutim, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu. Ne morate se osjećati bolesno, ali ako oslobodite “smrdljivu bombu” ubrzo nakon konzumiranja mliječnih proizvoda znači da ih vaš organizam teško vari.
Tihi prdež
Zvuk pri ispuštanju gasa zapravo nije povezan s vašim zdravljem. To samo ima veze sa položajem vaših mišića u trenutku kada se to dogodilo.
Učestali
To uopće nije loše. Ali, ako vam se to dešava baš često, to bi mogao biti znak da ste pojeli mnogo namirnica koje izazivaju gasove ili je u vaš digestivni sistem ušlo mnogo vazduha.
U rijetkim slučajevima može biti riječ o bakterijskom rastu u tankom crijevu što uzrokuje učestale gasove i nadutost. Ali obično to nije razlog za brigu.