Foto: arhiva
Svakog dana roditelji se nalaze pred zadatkom – kako osmisliti obroke za bebu a pritom biti siguran da je unela dovoljno hranljivih sastojaka neophodnih za rast i razvoj. Toliko je različitih vitamina, minerala, aminokiselina, masnoća… da ponekad deluje nemoguće biti na visini zadatka. Dodatne brige zadaju deca koja su probirljiva i na očaj roditelja, neće ni da probaju pažljivo isplaniran i pripremljen, izbalansiran obrok, koji mu roditelji s ponosom ponude.
U situacijama kada je važno da jednim obrokom dete unese što više raznovrsnih nutritijenata, veoma je zgodno pribeći njihovom mešanju i kombinovanju. Štaviše, često se upravo na taj način poboljšavaju ukus i tekstura, pa samim tim i primamljivost jela.
Dok slatke voćne kašice usvajaju relativno lako, deca su sklona da teže prihvataju ukuse povrća, pa je njegovo kombinovanje sa žitaricama dobar način da se ovaj problem prevaziđe, a istovremeno obrok učini hranljivijim.
Sledeći saveti pomoći će vam da na najbolji način mešate žitarice sa povrćem i napravite ukusne kašice:
U uzrastu od 4 do 6 meseci, bebi se prvi put daju žitarice, najčešće u vidu industrijskih pahuljica, i to samo one vrste koje ne sadrže gluten: pirinač, kukuruz i proso. One se mešaju sa majčinim mlekom ili mlečnom formulom, a kako se budu uvodile i prve vrste povrća, i sa povrćnim pireom i supicom od povrća.
Zbog svog neutralnog ukusa, najčešće je pirinač prva žitarica koja se daje bebi, jer je najlakše prihvata. U početku se pirinčana kašica priprema ređe, da bi podsećala na mleko, a kako se beba navikava na novu teksturu, kašica se može ugušćavati do konzistencije pirea.
Mada mame i same mogu pripremati pirinčanu kašicu, industrijske su obogaćene vitaminima i gvožđem što roditeljima daje sigurnost da će beba u trenutku kada polako prazni svoje depoe gvožđa imati stabilan izvor hranljivih sastojaka.
Šargarepa, tikvice i krompir su među povrćem koje se prvo može ponuditi bebi. Prema reakciji bebe na novi ukus, roditelji mogu prilagođavati odnos žitarica i povrća. Ako se bebi, na primer, ne sviđa ukus tikvice, onda treba probati sa manjim procentom povrća u odnosu na pahuljice, pa postepeno povećavati učešće tikvice kako bi se beba neprimetno navikla na novi ukus.
Nekada i sama tekstura kašice može igrati značajnu ulogu u tome kako će beba prihvatiti novi ukus. Ukoliko joj se ne dopada kombinacija pirinčanih pahuljica i tikvice, možda će lakše prihvatiti mešavinu više vrsta žitarica u kombinaciji sa povrćem.
Od vrsta povrća koje se rano mogu uvesti tu su i karfiol, muskatna tikva, bundeva, brokoli i keleraba, avokado. Svaka nova namirnica detetu se daje nekoliko dana da bi se videlo kako je podnosi, pa se onda prelazi na uvođenje sledeće.
Kada ste uspešno uveli dve-tri vrste povrća bebi, možete ih i međusobno kombinovati. Time detetu dajete obrok bogatiji raznovsnim hranljivim sastojcima. U kombinaciji sa jednom ili više vrsta žitarica, dobili ste kašicu koja ima i vitamine i minerale i gvožđe i dovoljno ugljenih hidrata.
Nakon nekoliko nedelja od početka uvođenja čvrste hrane, u ovu žitno-povrćnu kašicu možete početi da dodajete i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Pirinčane pahuljice se, kao “prva pomoć”, i kasnije uvek mogu dodati u kašicu koja je ispala suviše retka, jer njihova neutralnost ne remeti ukus jela.
U nastavku, dajemo vam nekoliko recepata koji vam mogu poslužiti kao model za dalje kombinovanje:
Lino Rižolino s tikvicom (mlečna formula)
Sastojci:
15 g Lino Rižolina
30 g tikvice
200 ml mleka/mlečne formule
Priprema:
Tikvicu očistite i kuvajte u vodi dok ne omekša. Zatim je propasirajte u pire, dodajte 200 ml mleka ili mlečne formule koju ste pripremili prema uputstvu sa pakovanja i 15 g Lino Rižolina. Sastojke dobro promešajte kako bi dobili ukusnu kašicu za vaše dete.
Brokoli sa pirinčem
Skuvajte nekoliko cvetića brokolija u malo vode i izmiksajte čorbicu štapnim mikserom. Dodajte kašičicu po kašičicu pirinčanih pahuiljica za bebe dok ne dobijete željenu gustinu. Ukoliko previše ugustite kašicu, razblažite je majčinim mlekom ili mlečnom formulom.
Šargarepa i krompir sa žitaricama
Obarite jednu sitno nasečenu šargarepu i pola krompira u malo vode i izblendirajte ili izgnječite kuvano povrće. Dodajte mešavinu pahuljica od pirinča, prosa i kukuruza i ravnu kašičicu maslinovog ulja.
Mlečna kašica od bundeve i kelerabe sa pirinčem
Nasecite jednake količine kelerabe i bundeve na sitne kockice i skuvajte u malo vode. Procedite i ispasirajte povrće i dodajte već napravljene pirinčane pahuljice sa majčinim mlekom ili mlečnom formulom.
Keksolino 200g kutLino žitarice – mnogima prva kašica
Osim toga što je zdrava, Lino hrana omogućava i laku probavu i dobru apsorpciju energije i hranjivih sastojaka. Lino dečija hrana prolazi više od 200 kontrola i pouzdan je izbor za sve roditelje jer ne sadrži konzervanse, veštačke boje i ostale aditive. U cilju obezbeđivanja besprekorne zdravstvene ispravnosti, hranljivosti i kvaliteta, kontrolišu se sirovina, okolina, tehnološka oprema, proces proizvodnje, proces pakovanja, kao i funkcionalne i nutritivne vrednosti gotovog proizvoda.
detinjarije.com