Stjepan Bošković (Foto: arhiva)
Stjepan Bošković domovinu je napustio 1880-ih kao tinejdžer. Krenuo je preko oceana, bez novca i škole. Bio je nepismen. Prvi posao pronašao je kad je u jednom restoranu u New Yorku čuo hrvatski jezik. Počeo je raditi na građevini. Početkom 20. stoljeća uputio se na zapadnu obalu, u Kaliforniju, u kojoj je živio njegov rođak. Ondje je oženio Hrvaticu. 1915. godine kupio je zemlju i priča o farmi Boškovićevih je započela, piše “Croexpress.eu“.
Stjepan je imao četvoricu sinova, od kojih je jedan umro mlad, a trojica su preuzela kontrolu nad tvrtkom nakon Drugog svjetskog rata. 50-ih i 60-ih farma je bila specijalizirana za uzgoj mladog luka. 70-ih se braći pridružila i treća generacija, njihovi sinovi. 80-ih su i preuzeli vođenje tvrtke. Otad su svake godine imali sve više i više zemlje i kultura koje su uzgajali. Krenuli su s rotkvicama pa dodali poriluk, mrkve, kelj…
Kako piše The Produce News, svaka nova generacija Boškovića unaprjeđivala je obiteljski posao. ‘Boškovići ne idu u mirovinu’, kaže Phil, 63-godišnji vlasnik tvrtke. On i bratić George, izvršni direktor, danas su na njenom čelu. Farma Boškovićevih izrasla je iz specijalizirane za mladi luk u farmu na kojoj se proizvode razne vrste povrća, njih više od 40.
Danas im veliki problem stvara nestašica vode u Kaliforniji. Zbog toga će se morati širiti u druga područja. Trenutno u tvrtki rade tri člana četvrte generacije Boškovićevih, među kojima prvi put i jedna djevojka.
cure.ba