Poslovni kutak

Savjeti – Poslovni riječnik

Napisao admin

Ako želite napredovati na poslu, pažnju trebate obratiti i na svoj riječnik. Poštapalice, psovke i druge riječi koje upotrebljavate na kafi sa prijateljicama nisu primjerene za radno mjesto. Ako želite uspješnu karijeru važno je da zvučite profesionalno i obrazovano, pa stoga obratite pažnju na svoj riječnik. Otkrivamo vam šta biste obavezno trebali izbjegavati.


Posao (Foto: cure.ba)

Psovke – Kada vam nakon dugog razvrstavanja iz ruku ispadnu svi spisi i ponovo se pomiješaju, nije strašno ako vam se psovka omakne. No, u razgovoru sa kolegama i nadređenim psovke su jednostavno zabranjene.

Umanjenice – Možda su vama simpatične, ali drugima sigurno neće biti. Kafica, olovkica, papirić i druge umanjenice koristite izvan ureda.

Naglasak – Niko ne kaže da se morate iskorijeniti svoj naglasak, ali lokalne poštapalice, skraćenice i riječi koje su karakteristične za kraj iz kojeg potičete, pokušavajte izbjegavati, pogotovo na važnim sastancima.

Osnove – Možda za vaš posao nije važno da se izražavate književnim jezikom, ali osnove biste obavezno trebali znati. Pismenost je važna, pa stoga obratite pažnju na izražavanje.

Mailovi – Način na koji komunicirate sa saradnicima i klijentima veoma je važan. Mailovi mogu otkriti mnogo toga što biste možda željeli i sakriti, pa se stoga pobrinite da su vaši mailovi jasni i gramatički tačni.

cure.ba

Komentari

komentara