ananas (foto:cure.ba)
KRVNA GRUPA 0
Osobe ove krvne grupe moraju izbjegavati alkohol i kofein posebno kad su pod stresom jer i im povećava adrenalin koji je i ovako kod njih visok.
Znaci toksičnosti
– upale zglobova
– menstrualni problemi
– nadutost, grčevi i zatvor
– umna hiperaktivnost
– umor i iscrpljenost
Vježbe
– aerobik
– dizanje tegova
– vožnja biciklom
– kontakt sportovi
– gimnastika
Meso i riba:
(4 do 6 puta nedjeljno za muškarce, 2-5 puta za žene i djecu)
Izuzetno korisno: govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, srnetina, džigerica, pastrmka, bakalar, oslić, skuša, sardine, smuđ, losos, štuka, list, grgeč, sabljarka
Izbjegavati: svinjetinu, slaninu, šunku, guščetinu, kavijar, dimljeni losos, haringu, barakudu
Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja
Ništa nije posebno korisno, ali su feta, puter, mladi bijeli sirevi, kozji sir i sojini substituti neutralni, i preporučuje se ne više od jednog jajeta nedjeljno, kao i vrlo male količine sira.
Izbjegavati: jogurt, teške žute sireve, ementaler, gaudu, bri, kamamber, krem sireve, parmezan, punomasno mlijeko, sladoled
Povrće:
(3 do 5 puta nedjeljno sirovo i isto toliko kuvano)
Izuzetno korisno: artičoke, cvekla, keleraba, praziluk, kelj, spanać, crvena paprika, crni luk, zelena salata (i ostalo zeleno lišće), brokoli, ren, bijeli luk, peršun, bijela zelen, bundeva, bijeli krompir
Izbjegavati: sočivo, avokado, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, pečurke, masline, crveni krompir
Voće:
(3 do 4 puta nedjeljno)
Izuzetno korisno: svježe i suve smokve i šljive i (naročito sok) ananas i crvene trešnje
Izbjegavati: kupine, dinje (kantalupe), pomorandže, jagode, kokos
Brašno, cerealije, sjemenke
Nisu od naročite nutricionističke vrijednosti za ovu grupu, osim oraha i sjemenki od bundeve.
Izbjegavati: kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hljeb od cijelog zrna, kikiriki, pistaće, mak.
Začini
Izuzetno korisno: peršun, kari, rogač, turmerik
Izbjegavati: cimet, morsko orašče, mljeveni biber, vaniline ekstrate, sve vrste sirćeta, kečap, majonez, turšiju
Čajevi i pića
Izuzetno blagotvorno: čajevi od nevena, nane, lipe, džindžera, peršuna
Izbjegavati: kafu, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve.
KRVNA GRUPA A
Krvna grupa A lako gubi samopouzdanje zbog loše reakcije na stres te su zbog toga izloženije bolestima i uopšteno osjetljiviji.
Znaci toksičnosti
– razni ekcemi po koži, psorijaza, akne
– dojke su pune cista
– nadutost
– nizak šećer
– uznemirenost, depresija, osjećaj slabosti
Vježbe
– hatha joga za savladavanje stresa
– tai či
– duboko disanje
– aromaterapija
Meso i riba:
(jednom nedjeljno)
Izuzetno korisno: šaran, smuđ, bakalar, skuša, štuka (ništa od mesa)
Izbjegavati: svo meso i prerađevine osim neutralnih piletine i ćuretine, kao i ribu i morske plodove osim onih koji su blagotvorni ili neutralni poput tunjevine, štuke, ili jesetre
Mlijeko, mliječni proizvodi, jaja:
(ne više od jednom nedjeljno)
Ništa nije posebno blagotvorno, kao i kod tipa 0, dok su mladi bijeli sirevi, feta, kefir i voćni jogurt neutralni.
Izbjegavati: masne, žute, stare i prevrele sireve, krem sireve, punomasno mlijeko, puter, sladoled.
Povrće:
(2 do 5 puta, sirovo i bareno)
Izuzetno korisno: šargarepa, bijela zelen, spanać, bijeli i crni luk, praziluk, zelena salata i lisnato povrće, sočivo, brokoli, cvekla, ren, keleraba, kelj, maslačak, peršun, repa
Izbjegavati: kupus, paradajz, zrnasto povrće, plavi patlidžan, pečurke, masline, ljute papričice, crvenu i žutu papriku, crveni i bijeli krompir.
Voće:
(3 do 4 puta nedjeljno)
Izuzetno korisno: kajsije, kupine, borovnice, trešnje, ribizle, limun, grejpfrut, ananas, svježe i suve šljive, smokve, sokovi od kajsija, mrkve, celera, trešanja, grejpfruta, ananasa, i limunada
Izbjegavati: banane, dinje, narandže, mango, kokos
Brašno, cerealije, sjemenke
Izuzetno korisno: kikiriki, sjemenke od bundeve, zobene pahuljice, hljeb od soje, pirinčana peciva.
Izbjegavati: bijelo brašno, pistaće, obogaćen hljeb, vještačke paste i prelive
Začini
Izuzetno korisno: bijeli luk, džindžer, meso, soja sos, senf
Izbjegavati: biber, alevu i mljevenu papriku, kapar, sve vrste sirćeta, ulje od suncokreta
Čajevi i pića
Izuzetno blagotvorno: kamilica, kafa, zeleni čaj, crveno vino
Izbjegavati: pivo, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve
KRVNA GRUPA B
Osobe ove krvne grupe sklone su autoimunim bolestima kao što su reumatski artritis i lupus, a imunitet im je najslabija karika.
Znaci toksičnosti
– osjetljivost na svjetlo i mirise
– dojke su pune cista
– nadutost
– nedostatak libida
– loša cirkulacija, hladne ruke i noge
Vježbe
– meditacija i vizualizacija
– tai či
– terapija muzikom
Meso i riba:
Izuzetno korisno: jagnjetina, ovčetina, zečetina, srnetina, pastmrka, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardine, bakalar, kavijar
Izbjegavati: piletinu, pačetinu, guščetinu, svinjetinu, šunku, slaninu, rakove, dimljeni losos, kamenice, jastog, škampe, puževe
Mlijeko, mliječni proizvodi i jaja:
(3 do 5 puta nedjeljno)
Izuzetno korisno: mladi bijeli sirevi, feta, kozji sirevi, jogurt (običan i voćni), blagi žuti sirevi, obrano mlijeko, kozje mleko, jaja
Izbjegavati: sladoled i fabrički žuti masni sir
Povrće:
(3 do 5 nedeljno, sirovo i bareno)
Izuzetno korisno: kupus, kelj, šargarepa, bijela zelen, karfiol, paprika, peršun, krompir, pečurke, cvekla, brokoli, plavi patlidžan.
Izbjegavati: paradajz, kukuruz, masline, sočivo, artičoke, bundevu
Voće:
(3 do 4 puta)
Izuzetno korisno: banane, ribizle, grožđe, ananas, šljive, papaja (svi sokovi od ovog voća).
Izbjegavati: nar, kruške, urme, kokos
Brašno, cerealije, sjemenke
Izuzetno korisno: zobene pahuljice, proso, pirinčana peciva
Izbjegavati: praktično svo sjemenje osim oraha i makadamije (naročito susam, suncokret, bundevu, kikiriki i pistaće), raženo brašno, pšenično brašno (cijelo zrno, griz, kukuruzne pahuljice i kaše, wasa keks)
Začini:
Izuzetno korisno: ren, peršun, kari, džindžer, maslinovo ulje
Izbjegavati: kečap, biber, ekstrate od badema, cimet, želatin
Čajevi i pića
Izuzetno korisno: zeleni čaj
Izbjegavati: mineralnu vodu, slatka gazirana pića, pivo, žestoka pića
KRVNA GRUPA AB
Znaci toksičnosti
– osjetljivost na svjetlo i mirise
– dojke su pune cista
– nadutost
– nedostatak libida
– loša cirkulacija, hladne ruke i noge
Vježbe
– meditacija
– vizualizacija
– hahta joga
Meso i riba:
(1 do 3 puta nedjeljeno)
Izuzetno korisno: ćuretina, jagnjetina, zečetina, ovčetina, tunjevina, oslić, smuđ, skuša, štuka, pastrmka, sardine, puževi, jesetra
Izbjegavati: piletinu, govedinu, teletinu, svinjetinu, srnetinu, pačetinu, guščetinu, šunku, prerađevine, barakudu, jastoga, škampe, dimljeni losos, oktopoda, kamenice, žabe, jegulju
Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja:
(3 do 4 puta nedjeljno)
Izuzetno korisno: jaja, jogurt, kefir, pavlaka (sa manje masnoće), kozje mlijeko, feta, kozji sir, mladi bijeli sirevi
Izbjegavati: punomasno mlijeko, puter, žute jako masne i topljene sireve, sladoled, parmezan
Povrće:
(3 do 5 puta)
Izuzetno korisno: mrkva, bijela zelen, celer, karfiol, spanać, kelj, plavi patlidžan, brokoli, krastavac, bijeli luk, crni luk, zeleno sočivo, sojine mahune, krompir, sokovi od mrkve, celera, kupusa, trešanja i grožđa
Izbjegavati: papriku, kukuruz, artičoke, avokado, rotkvice, masline
Voće:
(3 do 4 puta nedjeljno)
Izuzetno korisno: trešnje, ribizle, grožđe, grejpfrut, šljive, kivi, limun, svježe i suve smokve
Izbjegavati: banane, pomorandže, kruške, nar, kokos, urme, mango
Brašno, cerealije, sjemenke
Izuzetno korisno: orasi, kikiriki, kesten, proso, zobene pahuljice, pirinčane pahuljice, sve vrste pirinča, sto odsto raženi hljeb, raženo, pirinčano i zobeno brašno
Izbjegavati: ječam, kukuruzno brašno, kukuruzne pahuljice i kaše, mak, sjemenje od bundeve, susam, suncokret
Začini
Izuzetno korisno: bijeli luk, ren, peršun, kari, maslinovo i orahovo ulje
Izbjegavati: kečap, biber, bijelo sirće, kaper, želatin, ekstrat badema, suncokretovo ulje
Čajevi i pića
Izuzetno blagotvorno: kamilica, zeleni čaj, lišće jagode, džindžer, žinsen, kafa
Izbjegavati: destilisana alkoholna pića, koka-kole i gazirano, crni čaj
cure.ba