(Foto: arhiva)
Sastojci:
200 g crne čokolade s najmanje 60% udjela kakaa
2 dl hladnog mlijeka
3 dl slatkog vrhnja
žličica ektrakta vanilije
Priprema:
Vruća-čokolada
Čokoladu razlomite na komadiće.
Dodajte pola decilitra mlijeka i stavite kuhati na pari uz miješanje.
Kad se čokolada rastopi, dodajte ostalo mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije.
Zagrijavajte dok se svi sastojci ne prožmu.
Kod pripremanja vruće čokolade, možete se poigrati i raznim začinima kako biste dodatno obogatili okus. Možete ubaciti čili, đumbir, razne likere, cimet…. što god volite, pa čak i šlag. Kalorije? Ma baš vas briga!
Poslužite vruće!
Osim što je ukusna poslastica, topli napitak od čokolade će vas ugrijati na kraju napornog radnog dana. Dodate li u šalicu malo začina, poput đumbira ili čilija, to će potaknuti cirkulaciju i osjetit ćete ugodnu toplinu kako se širi čitavim tijelom. Okus vrućeg napitka obogatit će i sitno nasjeckani orašasti plodovi, kesten ili voće kao što su višnje, naranče ili maline. No, toplom napitku možete dodati i malo omiljenog likera, ruma ili konjaka.
Čokoladu je najbolje topiti na pari uz neprestano miješanje.
Posuda mora biti suha jer voda može pretvoriti čokoladu u gustu žilavu smjesu. Ako se to ipak dogodi, dodajte kap biljnog ulja i dobro promiješajte.
24 sata.hr