Ljepota

"Jedite vodu" – 7 najidealnijih namirnica za ljeto!

Napisao admin

Ljeti je hidratacija najvažnija. Ali, nisu dovoljna osvježavajuća pića, kupanje, hidratantne kreme. O hidrataciji se morate birnuti i kroz hranu. Saznajte koje su to namirnice ljeti ključne.


Lubenica (foto: cure.ba)

Hidratacija je vrlo važna, pa čak i za miran san ljeti. Da biste povećali unos tečnosti u organizam potrebno je da jedete što više hrane poput krastavaca, jagoda, lubenica, da ne biste zbog dehidriranosti dobili galavobolje ili postali tromi.

Još je jedan dobar razlog da “jedete vodu”. Naime, istraživanja su pokazala da unos namirnica, koje su pune tečnosti, može da vas učini sitim i sa sasvim malo kalorija. Predstavljamo vam 7 namirnica za ljeto, koje su vrlo važne za hidrataciju.

Krastavci

Možemo i pretpostaviti da su oni predvodnici liste kada je hrana za ljeto u pitanju, jer imaju 95 odsto vode. Šolja kolutića krastavaca može utaliti žeđ kao i čaša vode. Sa krastavcima unosimo i vlakna, ali i vitamin C (oko 6 odsto preporučenog dnevnog unosa po čaši). Ne trebate se ograničavati samo na svježe krastavce. Kombinujte ih sa salatama, pohujte, ubacite u umake, supe, …

Zelene salate

Sve vrste “lisnatih salata” su idealne u vrelim danima. Dvije šolje salate sadrže 15-tak kalorija, a čak više od 90 odsto vode. Donose nam i hranjive sastojke; vitamin C, vlakna, beta karorten, koji je važan za kožu i vid. Preporučujemo da tokom dana pravite zelenu salatu sa malo morske soli i limuna ili da je kombinujete sa par komadića rashlađenog sira – prava hrana za ljeto.

Tikvice

Iako imaju nešto manje vode od krastavaca, sadrže mnogo više vitamina i minerala, posebno vitamina C, kalijuma, kalcijuma, selena. Gorke materije u tikvicama su važne, jer jačaju jetru, podstiču rad crijeva, pomažu prilikom detoksikacije. A koru ne bi trebalo ljuštiti prilikom pripremanja, jer sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida.

Jagode

Omiljena voćkica ima više vitamina C od svog bobičavog voća, ali i folata i vitamina B, važnih za rast novih ćelija. Oko 91 odsto jagode je voda – uviđate koliko su važne za hidrataciju. Jedite ih svježe, ali i kombinujte u voćnim ili salatama sa zelenišem. Odlične su i u smoothie napicima.

Lubenica

Čini je 92 odsto vode, dobar je izvor vitamina C, a ona crvena boja ukazuje da ima likopen, antioksidant, koji potpomaže u zaštiti od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Jedite što više ovih voćkica (pazite da kupujete prirodne ili organske od provjerenih proizvođača).

Papaja

Sa 88 odsto vode, ova voćkica vas sigurno drži hidriranim tokom dana. Jedna šolja papaje donosi 3 grama vlakana sa 55 kalorija.

Jogurt

Obični jogurt ima od 85 do 88 odsto vode (zanimljivo je da u masnijim jogurtima ima više vode). Sa njim unosite i kalcijum i vitamine grupe B. Kada kupujete jogurt birajte one sa aktivnim bakterijskim kulturama.

lpm

Komentari

komentara