Kuća i hrana

NAJPOPULARNIJI SLATKIŠ NA SVIJETU IMA UKUS PRAVOG RAJA I PRAVI SE LAKŠE OD PUDINGA

Napisao H. H.

Pravi gurmani vjeruju da raj ima ukus jedne od dvije sledeće stvari: pilećih krilaca na žaru sa sosom od meda i susama ili najpopularnijeg slatkiša na svijetu – kolača krem brule.

Za ovo prvo će vam trebati malo više vremena i iskustva, ali poslasticu možete da napravite veoma jednostavno, jeftino i relativno brzo. Budući da je krem brule jedan od najcjenjenijih i prilično skupih kolača u restoranima, uštedite sebi novac i napravite ga sami.

Osjećaj probijanja tvrdog sloja karamelisanog šećera kašičicom je jedan od najljepših osjećaja na svijetu, i ako nešto može da vas dovede do “foodgasma” (orgazma od hrane, za neupućene u sofisticirane izraze internet slenga) onda je to sigurno taj trenutak.

Međutim, tome najčešće prethodi odlazak u restoran i davanje izvjesne svote novca za ovu kremastu poslasticu koja se pojede u par sekudni – a zašto biste to radili kada možete sami da je napravite? I to veoma jednostavno!

Potrebno je:

– 4 šolje mliječne slatke pavlake

– 2 kašičice ekstrakta vanile

– 6 žumanaca

– 1 šolja šećera

Priprema:

Pomješajte slatku pavlaku sa ekstraktom vanile, pa stavite da se sve zagrije. Treba da bude vruće, ali ne i da proključa. U odvojenoj činiji žicom umutite žumanca i polovinu šolje šećera, pa onda postepeno dodajte vrelu slatku pavlaku, mješajući žicom. Dobijenu smjesu sipajte u keramičke posudice, koje ćete zatim staviti u dublji pleh u kojem se nalazi voda. Voda treba da dođe otprilike do polovine keramičkih posuda. Stavite sve da se peče na 165 stepeni oko 45 minuta – krem brule treba da bude kuvan, ali ne potpuno tvrd, već da se trese poput pudinga u sredini.

Ostavite da se prohladi, pa prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na dva sata. Zatim preostalu polovinu šolje šećera pospite po kolaču i brenerom ga karamelizujte.  Ukoliko nemate brener, ovo možete da odradite i jednim od onih dugačkih upaljača koji se koriste za šporet na plin (probali smo). Ostavite da se ohladi pola sata a onda uživajte,piše recepti.odados.com

Komentari

komentara