Kuća i hrana

NEKI KUHINJSKI PREDMETI IMAJU KRAĆI ROK TRAJANJA NEGO ŠTO MISLITE

Napisao H. H.

Sigurno u kući imate drvenu dasku, koju koristite već godinama. Služi savršeno i nemate nameru da je promenite. Ali ove činjenice nateraće vas da razmislite o svojim starim navikama.

Ovo su predmeti koje svi koristimo dugo, a koji zapravo imaju rok trajanja.

Drvene daske za seckanje hrane – zamenite svakih 12 meseci.

U njima je pronađeno 200 fekalnih bakterija više nego na dasci od WC školjke. U pukotinama između lepljenih daščica ostaci hrane ostaju zarobljeni, a u njima se razvijaju brojne bakterije.

Sunđer za pranje suđa – zamenite svake sedmice.

Drvene kašike – svakih pet godina.

Drvo je poroznije od plastike i metala pa je time i bolje mesto za razvoj bakterija, objasnio je Džon Oksvord, profesor virologije na Bartsu za Daily Mail. Ako drvene kašike popucaju ili potamne, zamenite ih i ranije.

Najčešće je u kuhinji prisutna ešerihija koli sa sirovog mesa, a može biti izrazito opasna.

Od predmeta koji postoje u stanu, pažnju treba obratiti i na, recimo, četku za WC, koju treba menjati svakih šest meseci.

Da je prljava i od čega poprilično je očigledno. Vlažna je i pogodno mesto za razvijanje fekalnih bakterija. Zamenite je barem svakih šest meseci,piše recepti.odados.com

Plastične posudice takodje treba menjati, i to na svaka tri meseca.

Komentari

komentara