Najnovija vest da Nutela može da prouzrokuje kancer, izazvala je nevericu kod svih sladokusaca! Naime, prema izveštaju Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA), jedan od sastojaka globalno popularnog namaza veoma je opasan po zdravlje konzumenata.
U pitanju je palmino ulje koje Nuteli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja.
Isti zaključak nedavno je donela i Svetska zdravstvena organizacija (WHO).
Italijanski proizvođač Ferero je zbog ovih zaključaka pokrenuo veliku televizijsku kampanju kojom želi da objasni kako palmino ulje nije opasno i da Nutela bez njega nikako ne bi bila ista.
Pored toga treba naglasiti da je palmino ulje najjeftinije na tržištu i njegova alternativa bi koštala između osam i 22 miliona dolara godišnje, navodi Reuters.
– Proizvodnja Nutele bez palminog ulja, namaz bi učinila lošijim i to bi za nas bio veliki korak unatrag – rekao je Ferrerov menadžer Vincenzo Tapella.
EFSA je još u maju objavila da je palmino ulje jači kancerogen od svih drugih ulja kad ga se zageva na temperaturama višim od 200 stepeni Celzijusa.
U Fereru tvrde da oni ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok pritisak.
– Taj proces traje duže i 20 je posto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturu. Palmino ulje koje mi koristimo je sigurno jer dolazi iz sveže isceđenih plodova – navodi Ferero u svojoj TV reklami.
Inače, većina biljnih ulja se pri visokim temperaturama razlama na toksične aldehide koji su povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2.
Najzdravijim se pokazalo maslinovo ulje i svinjska mast.