Kuhanje (Foto: Cure.ba)
TJESTENINA
Kuhajte je u najmanje litar vode da biste ublažili krtost. Posolite vodu, s najmanje kašičicom soli, prije nego što će provriti, a kad provri dodajte kašičicu ulja.
JAJA
Ako želite da dobijete ni previše tvrda ni previše barena jaja, kuhajte ih na pari. Tako će se kuhati postepeno. Kuhajte ih 12 minuta, a kada su gotova, potopite ih u hladnu vodu.
PALAČINKE
Odvojte suhe od tečnih sastojaka, a kad ih spojite, promiješajte ih varjačom ne više od 10 puta. Ako tijesto previše miješate, dobićete teške i krte palačinke, koje neće biti vazdušaste.
TOST BEZ TOSTERA
Sir stavite između dva komada hljeba, a hljeb premažite puterom sa spoljne strane. Zagrijte dva teflonska tiganja na najjačoj temperaturi, pa ih sklonite s vatre. Sendvič sa sirom držite između dva tiganja pet minuta. Dobiće zlatnu koricu, pa će samim tim imati i ljepši ukus.
RIBA
Marinirajte oslić u maslinovom ulju, utrljajte kim, korijander i čili. Zaboravite na biber u zrnu jer on izgori. Tako pripremljenu ribu ostavite pet minuta u rerni i ne okrećite je. Znaćete da je gotova kada bude mekana, a ostane sočna, piše Blic.rs.
cure.ba