frižider (foto:cure.ba)
Paradajz – hladnoća frižidera utječe na njegov okus, tako da ga je bolje držati u ostavi u papirnoj vrećici.
Hljeb – frižider ga isušuje. Bolje je držati ga na sobnoj temperaturi i pojesti u roku od četiri dana, a ostatak pohraniti u zamrzivač.
Crveni luk – najbolje je čuvati ga u ostavi u mrežastoj vrećici, zbog cirkulisanja zraka. Pazite da ne dođe u dodir s paradajzom jer vlaga i gasovi iz paradajza mogu dovesti do truljenja luka.
Baterije – ekstremna toplina i hladnoća mogu utjecati na njihovu dugotrajnost.
Bijeli luk – u ostavi može trajati i do dva mjeseca, bitno je samo da ima osiguran protok zraka.
Krompir – frižider mu ne godi, pa ga ostavite vani, ali podalje od plastične kese. I u ovom slučaju najadekvatnija je ona papirna.
Kafa – ni mljevenoj ni kafi u zrnu ne pogoduje frižider niti zamrzivač. Kondenzacija može utjecati na okus, te je najbolje da kafu držite u posudi u koju ne može prodrijeti zrak.
Lak za nokte – neki ga drže u frižideru, iako se on tako zgusne. Držite ga na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svjetlosti.
Tikva – idealno joj je u ostavi, gdje može stajati i više od mjesec.
Ljuti sos – također mu nije mjesto u frižideru, već u ostavi.
cure.ba