Ono što ga čini drugačijim od ostalih kolača je to što se meko tijesto peče na niskoj temperaturi, zbog čega se stvaraju dva sloja: gusti, meki bazni sloj te kremasta sredina, piše “Slobodna Dalmacija“.
Iako recept postoji već neko vrijeme, internetskapretraživanja u potrazi za ovom poslasticom drastično su porasla u posljednje vrijeme, jer kraći i hladniji dani motiviraju ljude da ‘navale’ na slatko.
Mi vam donosimo osnovni recept, no možete eksperimentirati te nadodati čokoladu, začine, kikiriki maslac, limun, različite likere i drugo.
Za pripremu će vam trebati četiri jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci, 120 grama šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 115 grama otopljenog i ohlađenog maslaca, 95 grama brašna, 4 dcl toplog mlijeka.
Postupak:
Žumanjke istucite sa šećerom, miksajući dodajte vaniliju i maslac, zatim brašno te naposljetku postepeno dolijevajte mlijeko. U smjesu potom umiješajte bjelanjke koje ste istukli u čvrsti snijeg.
Smjesu ulijte u kalup i stavite peći na temperaturu između 160 i 175 Celzijevih stupnjeva. Ostavite da se peče od 40 do 70 minuta. Prije nego navalite, ostavite kolač da se hladi u kalupu barem tri sata te ga prije posluživanja pospite šećerom u prahu.