Hrana (foto: cure.ba)
Koju hranu nije potrebno čuvati u frižideru, doznali su u Yahoo Shine.
Ljuti umak
Njega sigurno ne trebate držati u frižideru. Zahvaljujući sastojcima, spremljen u staklenu bocu, u ostavi može stajati do tri godine.
Krompir
Hladnoća mijenja okus krompira pa ga je pametnije pohraniti u ostavi u papirnatoj vreći. Izbjegavajte plastične vreće jer će krompir početi prije gnjiliti.
Hljeb
Ako ga stavite u frižider, niža temperatura će ga isušiti. Zato je pametnije hljeb čuvati na sobnoj temperaturi do četiri dana. Ako ipak imate viška, možete ga zamrznuti, piše Tportal.
Luk
Ni luk ne voli hladnoću, ali ga nikako nemojte držati u zatvorenim vrećama. Treba mu cirkulacija zraka pa je najbolje da bude u mrežastim vrećama. Pazite da ne bude pored krompira kako ne bi povukao vlažnost i počeo gnjiliti.
Češnjak
Kao i luk, češnjak treba biti u vrećici kroz koju zrak može slobodno strujati. Tako pohranjen može biti upotrebljiv do dva mjeseca.
Paradajz
Paradajz će u frižideru ostati blijed i neće dozrijeti do kraja. Baš poput krušaka, paradajz treba biti na sobnoj temperaturi. Ako želite da prije dozrije, stavite ga u papirnatu vrećicu.
Kafa
Frižider i zamrzivač stvaraju kondenzaciju, a ona može promijeniti okus kafe u zrnu i one mljevene. Kafu ćete najbolje sačuvati u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.
Bundeve
I one će najbolje ostati očuvane ako su spremljene u ostavi, na suhom i tamnom mjestu. Možete ih čuvati oko mjesec dana.
cure.ba