Voće (Foto: Cure.ba)
1. Kada pripremate voće i povrće nemojte ga previše iskuhavati, jer želite da zadržite što više vrijednih sastojaka koje se nalaze u njima.
2. Kada dodajete sol, konzervans, šećer, sirće i ostale sastojke budite umjereni i nemojte pretjerivati.
3. Kako bi vaša zimnica imala posebnu aromu, a samim tim dobila i neka ljekovita svojstva bilo bi dobro da u nju dodate začine poput vlasca, bibera u zrnu, korijandedra, peršuna, …
4. Kada operete i osušite tegle, prije nego počnete da stavljete zimnicu u njih, rubove i poklopac dobro obrišite alkoholom.
5. Kada punite tegle sa vrućim sadržajem, obavezno ih stavite na vlažnu krpu kako biste spriječili da vam puknu.
6. Ukoliko pravite ajvar i trebate da ogulite paprike, najbolje je nakon pečenja da paprike umotate u običnu vrećicu i stavite je u poklopljenu posudu. Nakon toga ćete ih lakše oguliti.
Nadamo se da smo vam bar malo olakšali pravljenje zimnice i da ćete uskoro uživati u svojim sopstvenim teglama ajvara i turšije.
cure.ba