Ilustracija (Foto: Cure.ba)
– Neki vjeruju da je organska hrana u svakom slučaju zdravija i hranjivija. Ostali smo pomalo iznenađeni kad smo otkrili da to nije tako. Nema velike razlike između organske i obične hrane ako ste odrasla osoba i donosite odluku isključivo na temelju zdravlja – rekla je autorica istraživanja dr. Crystal Smith-Spangler.
Istraživanje je obuhvatilo 17 usporednih istraživanja između ljudi koji jedu organsku hranu i onih koji je ne jedu te 223 ispitivanja razina hranjivih sastojaka, bakterija, gljivica i pesticida u raznim namirnicama, uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mlijeko i jaja. Naučnici priznaju da je nemoguće donositi zaključke o dugoročnim učincima jer usporedbe između između onih koji jedu i onih koji ne jedu organsku hranu nisu trajale duže od dvije godine.
Pokazalo se da organsko i neorgansko voće i povrće sadrži sličnu količinu vitamina, a mlijeko proteina i masti, iako su neka istraživanja otkrila da organsko mlijeko sadrži više kiselina omega-3. Otkriveno je i da organski uzgojena hrana sadrži više kisika, no naučnici tvrde da je to najvjerojatnije posljedica drugačijeg gnojiva i višeg stupnja zrelost pri branju. Više kisika, uostalom, teško može doprinijeti zdravlju, smatraju.
cure.ba