crno- bijela torta (foto:cure.ba)
Sastojci za prvi biskvit:
8 žumanjaka
10 kašika šećera u prahu
1 vanilin šećer
Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izmiješati. Dodati 25 dkg mljevenih oraha te sok od jedne domaće naranče i koru od naranče. 1 žlicu brašna za dizano tijesto izmiješati sa pola vrećice praška za pecivo. Dodati u smjesu i sve izliti u kalup za tortu.
Sastojci za drugi biskvit:
8 bjelanjaka
10 kašika šećera – kristala
2-3 vanilin šećera
25 dkg badema ispržiti, ali blago, da ne budu gorki, te onda samljeti. Najprije izmiješati bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodati 25 dkg mljevenih badema, jednu koricu domaćeg limuna i sok od limuna.1 žlicu brašna za dizano tijesto izmiješati s pola vrećice praška za pecivo. Ta se smjesa izlije na prvi biskvit. Peći na 120 C stupnjeva sat i 30 minuta, više se suši nego peče. Kad se biskvit ispeče, ohladiti.
Sastojci za kremu:
3 žumanjka
3 kašike šećera
3 kašike brašna
3dcl mlijeka
25 dkg maslaca
3 vanilin šećera
3 žumanjka i 3 žlice šećera dobro izmiješati. Dodati 3 žlice brašna. Zatim se u 3 dcl mlakog mlijeka ulije ta smjesa, miješa se i kuha na vatri dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i miješati dalje dok se ne ohladi. 25 dkg maslaca se izmiksa s 3 vanilin šećera i doda se u ohlađenu smjesu i miješa dok se ne dobije jednolična smjesa. Torta se premaže ovom kremom, ne reže se torta po sredini, nego se krema namaže izvana. Torta se još prevuće čokoladnom glazurom.
Prevlačenje torte glazurom
Ako se odlučite pripremiti crno-bijelu tortu, ili neku drugu koja također ima čokoladnu glazuru, savjet za kraj – kako tortu prevući glazurom.
Glazuru nalijte na sredinu torte. Razmažite ju brzo velikim nožem tako da se prelijeva preko ruba. Nož držite koso i pritisnite sasvim lako, i nemojte ga okretati. Glazuru koja je tekla preko ruba također razmažite držeći nož ukoso povlačeći ga odozdo prema gore. Tortu možete ukrasiti ljuštenim polovicama badema ili lješnjaka ili pak krupno naribanom čokoladom. Glazura ne smije biti tvrda jer se bademi neće prilijepiti.
cure.ba