Američka pita (Foto: Cure.ba)
Način pripreme
U zdjelu staviti brašno, šećer i so.
Dodati tanko isječene kriške maslaca, mlijeko i aromu vanilije.
Smjesu miješati viljuškom dok se ne sjedini.
Napraviti jufku od smjese. Mozete pri pravljenju jufke dodati malo brašna.
Prepoloviti na dva dijela.
Prvom polovicom obložiti unutrašnjost(dno i zidove) silikonskog kalupa.
Debljina tijesta bi trebala biti oko 3mm.
Držati u frižideru sat vremena.
Drugu polovicu razviti u kvadrat debljine 3mm. Držati u frižideru sat vremena.
Izvaditi prvu polovicu. Tanko premazati jajem(prethodno umućenim)unutrašnjost(dno i zidove).
Poredati listove jabuke.
Posuti šećerom i pudingom(prašak) od vanilije.
Poredati višnje i maline.
Posuti šećerom i pudingom (prašak) od vanilije.
Izvaditi drugu polovicu. Isjeći na trakice sirine 1cm.
Obloziti ivice kalupa.
Redati trakice kao na slici(redati na slijedeci način-trakica(1 cm)-razmak(1,5-2cm)-trakica-razmak-trakica-itd., preko toga ponoviti postupak tako da šupljine budu u obliku baklave(romba)).
Trakice tanko premazati jajem.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.
Pri pravljenju ove pite su korištene jabuke, višnje i maline. Možete koristiti i drugo voće.
cure.ba