pržena hrana (foto:cure.ba)
Hrana sa žara ili pržena hrana
Ova vrsta hrane sadrži visoki udio „trifenil sibing topiramata“, kancerogene tvari koja uzrokuje rak. Ova se kemijska tvar nalazi u roštiljanom ili pečenom mesu. Kada njezin kemijski sastojak dođe u dodir sa želucem i želučanom sluznicom, mogućnost dobivanja raka želuca je uvijek visoka.
Dok se hrana nalazi u procesu pečenja ili prženja, mnogi okolišni uvjeti pri obradi postaju nepovoljni: meso se može kontaminirati bakterijama, parazitima ili mogu ostati nekuhani tijekom cijelog procesa rukovanja hranom. Pečeno je meso jednako otrovu 60 cigareta.
Smrznuti desertni proizvodi
Znanstvenici su potvrdili da smrznuti desertni proizvodi, što uključuje i sladoled, sadrže mnogo šećera ali imaju malu hranjivu vrijednost. Pretjerani unos takve hrane može dovesti do gojaznosti i dijabetesa, a u nekim slučajevima mogu podržavati postojeće zdravstvene probleme. Zbog toga se ova hrana ne bi trebala nalaziti na stolu kao pravilan obrok.
„Junk food“
„Junk food“ ili „smećasta hrana“ sadrži znatnu količinu nitrita, soli, boje za hranu, stabilizatore i dodatke hrani koji moju ugroziti naše zdravlje. Dugotrajno uzimanje takve hrane može dovesti do hipertenzije (visokog krvnog tlaka).
Hrana iz konzerve
Pod konzerviranom hranom se smatra bilo koje voće, meso i povrće koje je konzervirano kako bi se što duže održalo. Ne samo da hrana iz konzerve ima malu hranjivu vrijednost nego je i bogata kalorijama. Nadalje, aluminij, koji se koristi pri izradi konzerve, se lako kontaminira kada se izloži okolnom zraku. Također se u procesu konzerviranja uništava mnogo hranjive vrijednosti hrane. Ljudi koji se nauče koristiti konzervirane proizvode vjerojatnije će razviti viši stupanj Alzheimerove bolesti.
Instant hrana
Instant hrana sadrži visoki udio soli, bojila i hranidbenih dodataka. To znači da instant hrana ima mnogo kalorija, ali nimalo hranjive vrijednosti. S obzirom da joj nedostaju elementi u tragovima i osnovni vitamini i minerali, uzimanje instant hrane može dovesti do nutritivnog nedostatka. Produljeni unos tih namirnica može izazvati rak, pretilost, hipertenziju i ostale temeljne bolesti.
Lagana pića
Lagana pića sadže mnogo fosfata i karbonata što će dovesti do gubitka kalcija iz tijela. Što se više laganih pića pije, više će kalcija biti istjerano iz naših kostiju.
Obrađeno meso
Obrađeno je meso smeće za naše tijelo. Što više obrađenog mesa ubacujete u tijelo, ono će biti utoliko slabije. Obrađeno meso sadrži veliku količinu natrija koji se dodaje u procesu obrade, a to može uzrokovati ili povećati hipertenziju. Osim toga, visoki udio natrija pronađenog u mesu će opteretiti rad bubrega. Što više tog mesa jedete, kraći će biti životni vijek vaših bubrega koji će se neočekivano istrošiti prije vremena.
Pržena hrana
Ova je hrana obilježena kao krivac za kardiovaskularne bolesti jer sadrži značajan udio karcinogenih tvari. Akrilamid je jedan od kemijskih sastojaka pronađenih u prženoj hrani. Ova kemijska tvar je također otkrivena u emisiji plinova automobila i čipsu od krumpira. Još jedan štetan sastojak je stipsa, koja može oštetiti pamćenje, mozak i živčane stanice uz što uzrokuje razdražljivost i depresiju nakon što se apsorbira u našem tijelu.
Ukiseljena hrana
Ukiseljena hrana sadrži obilje kancerogenih tvari koje uzrokuju rak. Ova bi hrana mogla biti kontaminirana mikrobima tijekom procesa obrade. Uzimanje ove hrane može uzrokovati nazofaringitis (upalu gornjeg dijela ždrijela), hipertenziju i može oštetiti želudac.
cure.ba