Riblji ćevapi (Foto: Cure.ba)
Sastojci
riblji ćevapi
300 gr filet oslića ili skuše
1kom jaje
1/4 k.kašikice so
1/2kafene kašikice bijeli biber
2-3 čena bijeli luk
1/2 veze peršun svjež
po potrebi prezla
restovan krompir
1kg krompir
1kom narandža
3 čena bijeli luk
3 supene kašike ruzmarin
po ukusu so
po ukusu biber
po potrebi ulje
Priprema
Filet usitnimo nožem.Parčiće ribe zajedno sa ostalim sastojcima ubacimo u blender ,sem prezle i usitnimo.U masu potom dodajemo prezlu dok ne dobijemo gustinu koju je lako mjesiti i oblikujemo ćevape koje pržimo na ulju.Poslije prženja ćevape stavljamo na papirni ubrus da se ocjede.
Krompir očistimo i isečemo na kocke od prilike 2×2 i skuhamo u slanoj vodi i prespemo u cediljku da se dobro ocjedi.Na vrelo ulje bacimo listiće ruzmarina i tri čena bjelog luka koje smo ostavili u kočuljici i samo prignječili drškom noža.Kada bijeli luk zamiriše i dobiju blago zlatnu boju dodamo koru narandže koju smo predhodnoo dobro oribali pod toplom vodom i isekli na tanke režnjeve.Kada korice dobiju lepu boju na njih dodati skuvan krompir, posoliti pobiberiti i dinstati 3-4 min , u međuvremenu krompir preliti sa pola soka od narandže.
Kod služenja korice mogu da se izvade jer je krompir upio već aromu, ukoliko ste ljubitelj jačih aroma konzumirajte korice zajedno sa krompirom.
cure.ba