ostava (foto:cure.ba)
1. Prije nego počnete raditi selekciju što držati, a što izbaciti iz ostave, očistite ju. Obrišite sve police koristeći sodu bikarbonu koja će apsorbirati sve ustajale mirise. Raspitajte se o neotrovnim i ekološkim proizvodima za čišćenje. Svemu provjerite rok trajanja i uklonite sve što niste dugo koristili kako bi uštedjeli na prostoru.
2. Prilikom spravljanja najukusnijih obroka važno je imati veliku kolekciju začina i bilja. U ostavi napravite mjesto za začine i svježe bilje, kako bi u svakoj prilici mogli napraviti ukusno jelo. Sve što ne koristite osušite i pohranite u staklenke. Začini mogu stajati duže vrijeme, no nemojte pretjerivati sa zalihama, od svega po malo. Bilje koje morate imati u ostavi za vrijeme trudnoće:
Đumbir – za jutarnje mučnine
Pepermint – za jutarnje mučnine i plinove
Češnjak – za jačanje imuniteta
3. Vrijeme je da se riješite svega što je prerađeno. Prirodna hrana će u vaš organizam unijeti prijeko potrebne vitamine i minerale. Opće je poznato da je prirodno uzgojena i svježa hrana puna vitamina i minerala te ne gubi hranjiva svojstva. Ovdje smo naveli neke od proizvoda koji bi se trebali naći u vašoj ostavi:
cjelovita zob
smeđa riža
ječam
cjeloviti pšenični proizvodi (kruh, tjestenina, itd.)
med
4. Iz prehrane izbacite prerađeni šećer i ubacite prirodni. Prirodni šećer možete pronaći u nektaru agave, medu, javorovom sirupu, itd. Ako ne možete bez slatkog u prehranu ubacite slatki krumpir i cimet.
cure.ba