Kuća i hrana

S mesom i fetom – Pečeni punjenji paradajz

Napisao admin

Paradajz nije samo za salatu i umake. Možete ih i izdubiti i napuniti raznoraznim smjesama te zapeći u pećnici. Predlažemo smjesu s junetinom, feta sirom, metvicom, cimetom i paprom. Uz jelo poslužite dobar hljeb i još bolje vino. I uživajte!


Punjeni paradajz (Foto:Cure.ba)

Sastojci
500 g       mljevene junetine
1 šalica     riže
2 glavice   luka
2 kašike   maslinovog ulja
malo        metvice
1/2          kašike cimeta
6             paradajza
1/2 šalice  feta sira
malo     parmezana
po želji     sol i papar
Upute:
Zagrijte pećnicu na 220 ° C. U loncu, skuhajte rižu.

U međuvremenu, u tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, jednu minutu. Dodajte luk i pirjajte 10 do 12 minuta ili dok lagano porumeni i omekša. Dodajte mljeveno meso, metvicu, cimet i 1/4 čajne žličice soli te svježe mljeveni crni papar. Kuhajte pet do šest minuta ili dok govedina izgubi svoju ružičastu boju, miješajte povremeno. Umiješajte preostalu sjeckanu metvicu.

Dok se mljeveno meso kuha prepolovite rajčice. Izvadite meso i sjemenke koje ćete isjeći na daski. Višak izdubljene rajčice spremite za kasniju upotrebu, a jedan dio pomiješajte s rižom, feta sirom i dinstanom govedinom. Dobro promiješati dok se ne formira jedinstvena smjesa.

Napunite izdubljene rajčice. Pecite paradajz 25 do 30 minuta. Izvadite i pospite parmezanom. Ukrasite grančicama metvice.

cure.ba

Komentari

komentara