Kuća i hrana

BROWNIE – Čokoladni kuglof

Napisao admin

Čokoladni kuglof služiti uz čaj…


čokoladni kuglof (foto:cure.ba)

Potrebni sastojci:

•4 jaja

•125 gr maslaca

•40 gr žutog šećera

•60 gr bijelog šećera

•vanilin šećer 

•200 gr cokolade za kuvanje (pola ide u fil topljena na pari a pola za glazuru topljena sa 3 kašike ulja)

•200 gr pudinga

•200 gr brašna

•prašak za pecivo 

•2 kašike kakaoa

•200 gr orašastih plodova (ja sam stavila neslane kupljene na mjeru: indijski orah+orah+badem+pečeni i oljušteni lješnik

Priprema:

Orašaste plodove (indijski orah+badem+pečeni i oljušteni lješnik+orah) samljeti, ali ne u potpunosti.

Dobro pomiješati sve tri vrste šećera (bijeli, žuti i vanilin) sa maslacem. Možete ručno ili na najmanjoj brzini miksera.

Pomiješati dvije smjese: 4 dobro pjenasto umućena jaja + smjesu sa maslacem pa u to dodati čokoladu topljenu na pari i pudding.

Zatim dodati kakao, brašno i prašak za pecivo. SVE miješati ISKLJUČIVO kašikom – ne mikserom, da smjesa ne bi postala pretvrda i bez vazduha. Na kraju dodati orašaste plodove

Pleh premazati uljem i posuti brašnom. Zatim smjesu uliti u kalup za kuglof…ja sam koristila plitki koji ima obruč koji se skida. Ugrijati rernu i peći kolač na 180 stepeni jedno 45-50 minuta.

Ugrijati rernu i peći kolač na 180 stepeni jedno 45-50 minuta. Pečeni kuglof lagano izvaditi iz kalupa, okrenuti naopačke i ostaviti ga na rešetki da se prohladi. Rešetku sam stavila na dvije daske za rezanje kako bi kolač mogao da “diše”.

Preliti glazurom od čokolade i posuti mljevenim orašastim plodovima. Ostaviti da se glazura stegne. 

cure.ba

Komentari

komentara