čokoladni kuglof (foto:cure.ba)
Potrebni sastojci:
•4 jaja
•125 gr maslaca
•40 gr žutog šećera
•60 gr bijelog šećera
•vanilin šećer
•200 gr cokolade za kuvanje (pola ide u fil topljena na pari a pola za glazuru topljena sa 3 kašike ulja)
•200 gr pudinga
•200 gr brašna
•prašak za pecivo
•2 kašike kakaoa
•200 gr orašastih plodova (ja sam stavila neslane kupljene na mjeru: indijski orah+orah+badem+pečeni i oljušteni lješnik
Priprema:
Orašaste plodove (indijski orah+badem+pečeni i oljušteni lješnik+orah) samljeti, ali ne u potpunosti.
Dobro pomiješati sve tri vrste šećera (bijeli, žuti i vanilin) sa maslacem. Možete ručno ili na najmanjoj brzini miksera.
Pomiješati dvije smjese: 4 dobro pjenasto umućena jaja + smjesu sa maslacem pa u to dodati čokoladu topljenu na pari i pudding.
Zatim dodati kakao, brašno i prašak za pecivo. SVE miješati ISKLJUČIVO kašikom – ne mikserom, da smjesa ne bi postala pretvrda i bez vazduha. Na kraju dodati orašaste plodove
Pleh premazati uljem i posuti brašnom. Zatim smjesu uliti u kalup za kuglof…ja sam koristila plitki koji ima obruč koji se skida. Ugrijati rernu i peći kolač na 180 stepeni jedno 45-50 minuta.
Ugrijati rernu i peći kolač na 180 stepeni jedno 45-50 minuta. Pečeni kuglof lagano izvaditi iz kalupa, okrenuti naopačke i ostaviti ga na rešetki da se prohladi. Rešetku sam stavila na dvije daske za rezanje kako bi kolač mogao da “diše”.
Preliti glazurom od čokolade i posuti mljevenim orašastim plodovima. Ostaviti da se glazura stegne.
cure.ba