hamburger (foto:cure.ba)
Proljeće i ljeto je savršeno vrijeme za roštilj! Zašto? Jer možete spraviti ukusne hamburgere na otvorenom, s različitim svježim i sezonskim povrćem… Ne brinite, ne pričamo o nikakvim veganskim „zdravim“ hamburgerima, sa sojinim kosanim odrescima, govorimo o pravim slasnim hamburgerima od pravog mljevenog mesa, od pravog „hambi“ peciva, sirom, umacima, povrćem…
Ako su spremljeni od svježih namirnica, svježeg mesa, s malo ulja na roštilju ili tavici, definitivno ne mogu biti nezdravi i sigurno se od njih nećete udebljati. Pojedete li uz njih salatu od svježeg povrća, jednim obrokom u sebe ćete unijeti sve potrebne sastojke – ugljikohidrate, proteine, vitamine, minerale, masnoće…
Dakle, sve što trebate je zagrijati roštilj, staviti pregaču, okupiti, obitelj i prijatelje i uživati u ukusnom obroku… Kako bismo vam olakšali pripremu izvrsnog hamburgera, pripremili smo recepte koji će vam se zasigurno svidjeti. Osim toga, s hamburgerima uvijek možete biti kreativni te dodati ili oduzeti namirnice koje volite, odnosno ne volite.
Klasični Cheesburger
Sastojci:
1 kg mljevene govedine
1 kašika soli
¼ kašike svježe mljevenog papra
90 g sira topljenog sira za sendviče (Gauda, Tilzit, Varaždinec i sl…)
4 „hambi“ peciva
2 veća paradajza narezane na kolutiće
8 listova svježe zelene salate
1 mali ljubičasti luk, narezan na kolutiće
Umaci – majoneza, senf, ketchup itd. (prema želji)
Pomiješajte mljeveno meso, sol i papar i formirajte, tanke pljeskavice, veće površine nego što je „hambi“ pecivo jer će se meso na roštilju stisnuti i napuhnuti. Pecite pljeskavice između šest i 10 minuta na srednjoj vatri ili toplini (ovisno o vrsti roštilja) i ukusu. Kada maknete pljeskavicu s roštilja, odmah na nju stavite krišku sira, tako da se on od vrućine pljeskavice počne rastapati. Nakon minute, stavite pljeskavicu sa sirom u pecivo i dodajte ostale sastojke.
Meksički hamburger
Sastojci:
2 kašike suncokretovog ili biljnog ulja
3 tikvice srednje veličine, narezane po širini, debljine pola prsta
1 mali ljubičasti luk (fino nasjeckan)
3 žlice svježeg soka od limuna
Sol i svježe mljeveni papar
750 g mljevene puretine, bez masnoća
2 kašike chillija
Topljeni sir s paprom
4 „hambi“ peciva
1 avokado, prepolovljen, oguljen i narezan na manje komadiće
Salsa (ljuta ili slatka)
Zagrijte roštilj na srednju jačinu i rešetke lagano premažite uljem. U posudi zajedno izmiješajte tikvice, luk, limunov sok i ulje, posolite i popaprite. Ostavite sve da odstoji 15-ak minuta, na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme složite pljeskavice od mljevene puretine. Lagano nožem sa svake strane napravite rezove, kako se ne bi previše napuhnule. Posipajte ih s chilijem, solju i paprom. Stavite ih na roštilj kada se zagrije na željenu temperaturu. Nakon što su pljeskavice skoro gotove, stavite na njih sir i pecite ih dalje tako dugo dok se sir ne otopi. Istovremeno, na roštilju lagano prepecite „hambi“ peciva, koja ste prethodno prerezali po dužini. Odmah nakon pečenja složite hamburger – pecivo, pljeskavicu, salsu te naravno, salatu od tikvica i avokada.
Australski hamburger
Sastojci:
1 mali žuti luk
Sol i svježe mljeveni papar
800 g mljevene govedine
4 „hambi“ peciva
4 tvrdo kuhana jaja
Ketchup ili sos za roštilj
List salate
Zagrijte roštilj na srednju jakost te lagano nauljite rešetke od roštilja. Izrežite luk na tanke kolutiće, posolite ih sa solju i paprom. Stavite ih na rešetke i pecite dok lagano ne pozlate i postanu hrskavi. Mljeveno goveđe meso, posolite, popaprite, formirajte u veće pljeskavice te ih pecite oko četiri minute sa svake strane. Odmah ih s roštilja premjestite na donju polovicu izrezanog peciva. Zatim stavite kuhano jaje izrezano na kolutiće, pečeni luk, sos te salatu.
Domaći hamburgeri s pancetom i sirom
900 grama govedine bez masnoće i kosti, narezane na manje kockice
60 g pancete
1 šoljice nasjeckanog luka
4 češnja češnjaka, nasjeckanog
Malo timjana
Sol i svježe mljeveni papar
8 debljih šnita topljenog sira za sendviče
4 „hambi“ peciva
8 listova salate
2 paradajza srednje veličine, narezane na kolutiće
Majoneza, senf, ketchup
Kiseli krastavci
Stavite narezanu govedinu u malo veću posudu. Na zagrijanu tavicu stavite narezanu pancetu i pecite ju tako dugo dok ne postane hrskava i dok se ne otopi većina masnoće, nakon toga dodajte luk, pecite sve nekoliko minuta i na kraju dodajte češnjak i pecite još koju minutu. Dodajte malo timjana (po želji). Pancetu, luk i češnjak, pomiješajte s kockicama govedine u posudi, te dodajte još malo soli i papra. Sve dobro promiješajte i pustite da odstoji u hladnjaku kojih sat vremena. Nakon što je meso odstajalo, izmeljite ga. Pazite da ne bude presitno. Formirajte mljeveno meso u pljeskavice, te ostavite da odstoje još sljedećih sat vremena u hladnjaku. Roštilj zagrijte na srednju jakost i ispecite pljeskavice. Za srednje jaku pečenost trebat će vam 7-8 minuta. Za jače pečenje, biti će potrebno oko 10 minuta. Odmah nakon pečenja, pljeskavice slažite u peciva sa svim ostalim nabrojanim sastojcima.
Hamburger s pilećim kotletima
Sastojci:
1 velika tikvica – izrežite ju na tri jednaka dijela i zatim ih izrežite po dužini na debljinu od pola prsta
1 crveni luk izrezan na kolutiće
3 žlice maslinovog ulja
8 pilećih kotleta (cca 1.300 g)
1 kašika senfa
4 „hambi“ peciva
2 paradajza, narezane na kolutiće
Mlada rukola
Zagrijte roštilj na srednju jakost. Polijte tikvice, luk i piletinu s maslinovim ulje, te sve začinite sa solju i paprom.
Ispecite tikvice, piletinu i luk.
U maloj posudi pomiješajte majonezu i senf.
Namažite mješavinu majoneze i senfa po jednoj polovici „hambi“ peciva, na to stavite pečenu piletinu, tikvice, luk, rajčicu i rukolu, te poklopite s pecivom.
cure.ba