Kuća i hrana

Ljetna kuhinja – Slani hamburgeri s roštilja

Napisao admin

Poližite prste nakon što smažete ukusne hamburgere spravljene od svježeg mesa, povrća, začina i umaka…


hamburger (foto:cure.ba)

Proljeće i ljeto je savršeno vrijeme za roštilj! Zašto? Jer možete spraviti ukusne hamburgere na otvorenom, s različitim svježim i sezonskim povrćem… Ne brinite, ne pričamo o nikakvim veganskim „zdravim“ hamburgerima, sa sojinim kosanim odrescima, govorimo o pravim slasnim hamburgerima od pravog mljevenog mesa, od pravog „hambi“ peciva, sirom, umacima, povrćem…

Ako su spremljeni od svježih namirnica, svježeg mesa, s malo ulja na roštilju ili tavici, definitivno ne mogu biti nezdravi i sigurno se od njih nećete udebljati. Pojedete li uz njih salatu od svježeg povrća, jednim obrokom u sebe ćete unijeti sve potrebne sastojke – ugljikohidrate, proteine, vitamine, minerale, masnoće…

Dakle, sve što trebate je zagrijati roštilj, staviti pregaču, okupiti, obitelj i prijatelje i uživati u ukusnom obroku… Kako bismo vam olakšali pripremu izvrsnog hamburgera, pripremili smo recepte koji će vam se zasigurno svidjeti. Osim toga, s hamburgerima uvijek možete biti kreativni te dodati ili oduzeti namirnice koje volite, odnosno ne volite.

Klasični Cheesburger

Sastojci:

1 kg mljevene govedine

1 kašika soli

¼ kašike svježe mljevenog papra

90 g sira topljenog sira za sendviče (Gauda, Tilzit, Varaždinec i sl…)

4 „hambi“ peciva

2 veća paradajza narezane na kolutiće

8 listova svježe zelene salate

1 mali ljubičasti luk, narezan na kolutiće

Umaci – majoneza, senf, ketchup itd. (prema želji)

Pomiješajte mljeveno meso, sol i papar i formirajte, tanke pljeskavice, veće površine nego što je „hambi“ pecivo jer će se meso na roštilju stisnuti i napuhnuti. Pecite pljeskavice između šest i 10 minuta na srednjoj vatri ili toplini (ovisno o vrsti roštilja) i ukusu. Kada maknete pljeskavicu s roštilja, odmah na nju stavite krišku sira, tako da se on od vrućine pljeskavice počne rastapati. Nakon minute, stavite pljeskavicu sa sirom u pecivo i dodajte ostale sastojke.

Meksički hamburger

Sastojci:

2 kašike suncokretovog ili biljnog ulja

3 tikvice srednje veličine, narezane po širini, debljine pola prsta

1 mali ljubičasti luk (fino nasjeckan)

3 žlice svježeg soka od limuna

Sol i svježe mljeveni papar

750 g mljevene puretine, bez masnoća

2 kašike chillija

Topljeni sir s paprom

4 „hambi“ peciva

1 avokado, prepolovljen, oguljen i narezan na manje komadiće

Salsa (ljuta ili slatka)

Zagrijte roštilj na srednju jačinu i rešetke lagano premažite uljem. U posudi zajedno izmiješajte tikvice, luk, limunov sok i ulje, posolite i popaprite. Ostavite sve da odstoji 15-ak minuta, na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme složite pljeskavice od mljevene puretine. Lagano nožem sa svake strane napravite rezove, kako se ne bi previše napuhnule. Posipajte ih s chilijem, solju i paprom. Stavite ih na roštilj kada se zagrije na željenu temperaturu. Nakon što su pljeskavice skoro gotove, stavite na njih sir i pecite ih dalje tako dugo dok se sir ne otopi. Istovremeno, na roštilju lagano prepecite „hambi“ peciva, koja ste prethodno prerezali po dužini. Odmah nakon pečenja složite hamburger – pecivo, pljeskavicu, salsu te naravno, salatu od tikvica i avokada.

Australski hamburger

Sastojci:

1 mali žuti luk

Sol i svježe mljeveni papar

800 g mljevene govedine

4 „hambi“ peciva

4 tvrdo kuhana jaja

Ketchup ili sos za roštilj

List salate

Zagrijte roštilj na srednju jakost te lagano nauljite rešetke od roštilja. Izrežite luk na tanke kolutiće, posolite ih sa solju i paprom. Stavite ih na rešetke i pecite dok lagano ne pozlate i postanu hrskavi. Mljeveno goveđe meso, posolite, popaprite, formirajte u veće pljeskavice te ih pecite oko četiri minute sa svake strane. Odmah ih s roštilja premjestite na donju polovicu izrezanog peciva. Zatim stavite kuhano jaje izrezano na kolutiće, pečeni luk, sos te salatu.

Domaći hamburgeri s pancetom i sirom

900 grama govedine bez masnoće i kosti, narezane na manje kockice

60 g pancete

1 šoljice nasjeckanog luka

4 češnja češnjaka, nasjeckanog

Malo timjana

Sol i svježe mljeveni papar

8 debljih šnita topljenog sira za sendviče

4 „hambi“ peciva

8 listova salate

2 paradajza srednje veličine, narezane na kolutiće

Majoneza, senf, ketchup

Kiseli krastavci

Stavite narezanu govedinu u malo veću posudu. Na zagrijanu tavicu stavite narezanu pancetu i pecite ju tako dugo dok ne postane hrskava i dok se ne otopi većina masnoće, nakon toga dodajte luk, pecite sve nekoliko minuta i na kraju dodajte češnjak i pecite još koju minutu. Dodajte malo timjana (po želji). Pancetu, luk i češnjak, pomiješajte s kockicama govedine u posudi, te dodajte još malo soli i papra. Sve dobro promiješajte i pustite da odstoji u hladnjaku kojih sat vremena. Nakon što je meso odstajalo, izmeljite ga. Pazite da ne bude presitno. Formirajte mljeveno meso u pljeskavice, te ostavite da odstoje još sljedećih sat vremena u hladnjaku. Roštilj zagrijte na srednju jakost i ispecite pljeskavice. Za srednje jaku pečenost trebat će vam 7-8 minuta. Za jače pečenje, biti će potrebno oko 10 minuta. Odmah nakon pečenja, pljeskavice slažite u peciva sa svim ostalim nabrojanim sastojcima.

Hamburger s pilećim kotletima

Sastojci:

1 velika tikvica – izrežite ju na tri jednaka dijela i zatim ih izrežite po dužini na debljinu od pola prsta

1 crveni luk izrezan na kolutiće

3 žlice maslinovog ulja

8 pilećih kotleta (cca 1.300 g)

1 kašika senfa

4 „hambi“ peciva

2 paradajza, narezane na kolutiće

Mlada rukola

Zagrijte roštilj na srednju jakost. Polijte tikvice, luk i piletinu s maslinovim ulje, te sve začinite sa solju i paprom.

Ispecite tikvice, piletinu i luk.

U maloj posudi pomiješajte majonezu i senf.

Namažite mješavinu majoneze i senfa po jednoj polovici „hambi“ peciva, na to stavite pečenu piletinu, tikvice, luk, rajčicu i rukolu, te poklopite s pecivom.

cure.ba

Komentari

komentara