Torta (Foto: Cure.ba)
Potrebno:
400 g svježih kupina
1 puna žlica gustina
200 g maslaca
150 g šećera
4 jaja
1 žličica mljevenog cimeta
svježe naribana limunova korica
100 g brašna
2 žličice praška za pecivo
200 g mljevenih oraha
250 ml slatkog vrhnja
1/2 vrećice kremfiksa
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje
Postupak:
Kalup za tortu promjera 25 cm namastite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 C. Kupine operite, ocijedite i posušite na kuhinjskom papiru. Uvaljajte ih sa svih strana u gustinu. Maslac pjenasto izradite sa šećerom i jajima, umiješajte cimet i svježe naribanu limunovu koricu, te na kraju smjesi primiješajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i orasima. Polovicu biskvitne smjese razmažite u ravnomjernom sloju u pripremljenom kalupu, gore ravnomjerno rasporedite kupine, pa preko njih razmažite ostatak biskvita. Tortu pecite 40-ak minuta, a kad je gotova izvadite je i pustite da se potpuno ohladi.
Kad je biskvit potpuno ohlađen stucite slatko vrhnje s kremfiksom i vanilin šećerom. Biskvit prerežite na dva lista i nadjenite sa 2/3 šlaga. Tortu pospite šećerom u prahu, pa ostatak šlaga uz pomoć slastičarske vrećice istisnite uz rub u obliku ružica. U svaku ružicu utisnite po jednu kupinu. Ukrasite listićima metvice.
cure.ba