Kuća i hrana

Trovanje hranom – Kako spriječiti trovanje hranom

Napisao admin

Trovanja hranom češća su ljeti, a osnovni simptomi su: mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost. Liječenje podrazumijeva simptomatsku terapiju, i to nadoknadu tečnosti i elektrolita, lijekove za sniženje temperature, mirovanje, a po potrebi, kod težih slučajeva, moguća je i antibiotska terapija.


hrana (foto:cure.ba)

Kao mjere sprečavanja i suzbijanja trovanja hranom – ljekari preporučuju održavanje lične higijene i higijene prostorija, korištenje ispravnih namirnica i vode, te temeljno kuvanje namirnica, posebno onih životinjskog porijekla.

 Takođe, potrebno je zaštiti namirnice od djelovanja štetnih insekata i glodara, adekvatno uklanjanje otpadnih materija, provođenje zdravstvenog nadzora i organizovanje posebne eduakcije za lica koja rade na poslovima pripreme i posluživanja namirnica.

 Pripremljenu hranu, po preporukama, treba odmah konzumirati ili je čuvati na sigurnim temperaturama u hladnjacima.

cure.ba

Komentari

komentara