Rigojanči torta (Foto: Cure.ba)
Sastojci
Biskvit
6 žumanjaka
12 kašika šećera
3 kašike vode
1 dl ulja
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika gustina
2 kašike kakaa
6 bjelanjaka
Krema
5 žumanjka
2,5 dl mlijeka
1 vanilin šećer
2,5 kašike brašna
200 gr šećera
250 gr margarina
Šaum
5 bjelanjaka
250 gr šećera
malo vode
i još
3 dl skuhane crne kave
Glazura
100 gr čokolade za kuhanje
1 dl mlijeka
1 kašika šećera
50 gr margarina
Priprema
1.Žumanjce, šećer i vodu dobro umutiti i tome dodati ulje, brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao. Bjelance dobro umutiti posebno i dodati žumanjcima i lagano izmješati ručno. U pleh od pećnice staviti pek papir, izliti pripremljenu smjesu, poravnati i peći na 180 C 20 minuta. Kad se biskvit ohladi presjeći na pola.
2.Žumanjce, mlijeko, vanilin šećer i brašno umutiti mikserom i staviti na vatru da prokuha uz stalno mješanje dok se ne stvori puding. Kremu ohladiti, a posebo izraditi margarin sa šećerom. Kad je krema ohlađena, dodavati pomalo kreme margarinu uz stalno mješanje.
3. Staviti šećer u šerpu i preliti sa malo vode, tek toliko da prekrije šećer, i kuhati na vatri 10-ak minuta. Bjelance izraditi u čvrst snijeg i pomalo dolijevati šerbet uz stalno mješanje mikserom.
4.Staviti čokoladu, mlijeko, šećer da se otopi na laganoj vatri, ne dozvoliti da prokuha, i na kraju dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
5.Filovati kolač tako da prvu koru natopite sa crnom kavom, zatim žuta krema, pa ponovo druga kora koju ćete također natopiti sa crnom kavom, šaum i na kraju glazura.
6.Dobro ohladiti i uživati!!!
cure.ba