Kuća i hrana

Recepti – Rigojanči torta

Napisao admin

Prava poslastica, isprobajte nećete se pokajati…


Rigojanči torta (Foto: Cure.ba)

Sastojci

     Biskvit
     6 žumanjaka
     12 kašika šećera
     3 kašike vode
     1 dl ulja
     7 kašika brašna
     1 prašak za pecivo
     1 kašika gustina
     2 kašike kakaa
     6 bjelanjaka
    Krema
     5 žumanjka
     2,5 dl mlijeka
     1 vanilin šećer
     2,5 kašike brašna
     200 gr šećera
     250 gr margarina
    Šaum
     5 bjelanjaka
     250 gr šećera
     malo vode
    i još
     3 dl skuhane crne kave
    Glazura
     100 gr čokolade za kuhanje
     1 dl mlijeka
     1 kašika šećera
     50 gr margarina

Priprema

1.Žumanjce, šećer i vodu dobro umutiti i tome dodati ulje, brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao. Bjelance dobro umutiti posebno i dodati žumanjcima i lagano izmješati ručno. U pleh od pećnice staviti pek papir, izliti pripremljenu smjesu, poravnati i peći na 180 C 20 minuta. Kad se biskvit ohladi presjeći na pola.

2.Žumanjce, mlijeko, vanilin šećer i brašno umutiti mikserom i staviti na vatru da prokuha uz stalno mješanje dok se ne stvori puding. Kremu ohladiti, a posebo izraditi margarin sa šećerom. Kad je krema ohlađena, dodavati pomalo kreme margarinu uz stalno mješanje.
 
3. Staviti šećer u šerpu i preliti sa malo vode, tek toliko da prekrije šećer, i kuhati na vatri 10-ak minuta. Bjelance izraditi u čvrst snijeg i pomalo dolijevati šerbet uz stalno mješanje mikserom.
  
4.Staviti čokoladu, mlijeko, šećer da se otopi na laganoj vatri, ne dozvoliti da prokuha, i na kraju dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
   
5.Filovati kolač tako da prvu koru natopite sa crnom kavom, zatim žuta krema, pa ponovo druga kora koju ćete također natopiti sa crnom kavom, šaum i na kraju glazura.
    

6.Dobro ohladiti i uživati!!!

 

cure.ba

Komentari

komentara