Foto: arhiva
Na festivalu je podijeljeno i više stotina litara kafe kuhane u golemoj džezvi koja je prije nekoliko godina također ušla u Guuinnessovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.
– Prava baklava treba upiti agdu, slatku vodu, a za to je potrebno vrijeme. Kad moja mama peče baklavu, to radi cijeli, a jede se tek sutradan, kad upije svu vodu i kad postane sočna – kazala je Amina Agić iz udruge ZemZem.
Organizatori vjeruju da će Guinnessov odbor priznati novi rekord iako priznaju da Guinness propisuje da slastice moraju biti napravljene u jednom komadu, a ne od više njih koji se onda povežu u jedan golemi kolač, kako je nastala njihova golema baklava, prenosi Fena.
Orijentalna poslastica od oraha i meda koja je u bosansku kuhinju ušla u vrijeme osmanske vladavine vrlo je popularna na cijelom području zapadne i srednje Azije, pa čak i u Kini, gdje je u pokrajini Xinjiang stoljećima prisutna u kuhinji ujgurske manjine.
technonovosti.com