Foto: arhiva
Sastojci:
– 1 manje pile
– 2 glavice crvenog luka
– 2 crvene paprike
– 1 žuta paprika babura
– 2 mrkve
– 4 paradajza
– 2 čena bijelog luka
– 200 g šampinjona
– 2 ljute papričice
– 1 dl ulja
– mješavina začina
– biber
Priprema:
1. Pile isjeći na krupnije komade i začiniti po ukusu, pa propržiti na vrelom ulju da porumeni. Potom meso izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
2. Paradajz, crvenu i žutu papriku isjeći na krupnije kocke. Mrkvu izrendati na krupno rende, ljutu papričicu isjeći na kolutove, šampinjone na listove, a crveni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
3. Na masnoći od mesa propržiti crni i bijeli luk. Zatim dodati mrkvu, crvenu i žutu papriku te i njih kratko propržiti.
4. Vratiti piletinu i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
5. Kada je piletina napola dinstana, dodati paradajz, šampinjone i ljutu papričicu. Začiniti po ukusu i nastaviti sa dinstanjem na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
ljepotaizdravlje.ba