Ilustracija (Foto: arhiva)
Sastojci:
1 kg pilećih krilca
2 glavice crnog luka
1 praziluk
4 mrkve
2 čena bijelog luka
2 dl bijelog vina
100 g kikirikija
Za marinadu:
8 kašika soja sosa
2 kašičice đumbira u prahu
1 kašičica mljevene ljute paprike
2 kašičice gustina
300 g riže
ulje
Priprema:
1. Sjedinite soja sos i đumbir u prahu. Dodajte mljevenu ljutu papriku, gustin i malo ulja pa dobro promiješajte.
2. Pileća krilca operite, osušite kuhinjskom krpom i ostavite u marinadi 10 minuta.
3. Crni luk i praziluk isjecite na kockice, a mrkvu na tanke štapiće.
4. Na dobro zagrijanom ulju ispržite krilca s obje strane dok fino ne porumene.
5. Zatim dodajte isjeckano povrće, kratko ispržite pa sipajte bijelo vino.
6. Poklopite i dinstajte 20 minuta dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte kikiriki i kuhajte još par minuta.
7. Poslužite toplo uz kuhanu rižu.
ljepotaizdravlje.ba