Ilustracija (Foto: arhiva)
Sastojci:
100 g tamne čokolade
300 ml punomasnog mlijeka
85 g šećera
3 žumanceta
300 ml slatkog vrhnja
6 korneta
Priprema:
1. Stavite komadiće čokolade i mlijeko u lončić, zagrijte na laganoj vatri miješajući dok se ne stvori glatka jednaka smjesa. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
2. Umutite šećer i žumance u gustu smjesu, potom ih prebacite u lončić i dodajte otopljenu čokoladu. Sve zajedno kuvajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se smjesa ne sjedini. Način na koji ćete provjeriti željenu gustinu je da drvenu kutlaču umočite u smjesu, kada se smjesa ne odvaja od kutlače znači da je gotovo.
3. Kremu ostavite da se hladi povremeno miješajući kako bi spriječili nastanak kore na vrhu.
4. Umutite šlag od slatkog vrhnja i sjedinite ga sa čokoladnom kremom. Smjesu stavite u zamrzivač dva sata dok se u potpunosti ne stvrdne.
5. Zamrznuto ubacite u blender i miksajte dok ne dobijte gustu, ljepljivu teksturu. Potom poslužite.
Savjet: U čokoladnu smjesu i umućeno vrhnje po želji možete dodati mljevene orahe, bademe ili zamzrnuto voće. Prije posluživanja kornete na kratko možete umočiti u rastopljenu čokoladu i posuti cimetom, rendanom bijelom čokoladom ili ako ste skloni novim ukusima sa mljevenom ljutom papričicom.
ljepotaizdravlje.ba