(Foto: arhiva)
½ svježih kestena
120 g šampinjona
60 g shiitake gljiva, bez stabljike
2 žlice nesoljenog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
Malo timijana
1,2 l pilećeg temeljca
4 dcl vode
1 dcl vrhnja za kuhanje
Način rada:
Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu i u njoj ispecite kestene koje ste prije toga jače zarezali po širini. Nakon što ste ih ispekli, očistite ih. Odvojite dva šampinjona i dvije shiitake gljive, a ostale grubo nasjeckajte. Zagrijte jednu žlicu maslaca i maslinovog ulja na tavi, dodajte nasjeckane gljive, te sol i papar. Pirjajte ih tako dugo dok ne posmeđe (oko pet minuta) na vatri srednje jačine. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i timijan. Sve skupa pirjajte na laganoj vatri dok luk ne postane mekan i proziran (oko osam minuta).
Odvojite četiri kestena, a sve ostale dodajte gljivama, te sve pirjajte tako dugo dok ne pozlate (oko pet minuta). Nakon toga dodajte temeljac i vodu, pojačajte vatru da čim brže zavije. Sve kuhajte kojih sat vremena, tako dugo dok se kesteni ne počnu raspadati. Maknite timijan iz juhe i ostavite ju da se malo ohladi. Ocjedite juhu kroz gusto cjedilo, a krute stvari iz juhe pretvorite u kašu štapnim mikserom. Kašu od kestena i gljiva natrag vratite u juhu u kojoj se sve kuhalo, te dobro pomiješajte. Ponovno posolite i popaprite prema potrebi.
Odvojena četiri kestena i četiri gljive narežite na komadiće. Žlicu maslaca zagrijte u tavici, te prepržite nasjeckane kestene i gljive (oko četiri minute). Kesteni moraju postati hrskavi, a gljive dobiti smeđu boju.
Prije samog posluživanja zagrijte juhu, kada zavrije dodajte vrhnje za kuhanje, te pričekajte da ponovno zavrije, te nakon toga maknite s vatre. Kada juhu poslužite u posudice, dodajte prepržene gljive i kestene.
- Prokulice s kestenima
Sastojci:
1 kg malih, svježih prokulica
100 g pancete, narezane na kockice
225 g kestena
sol i mljeveni papar
Način rada:
Pripremite prokulice tako da ih prerežete na pola.
Zagrijte vodu u velikoj posudi i stavite kuhati prokulice. Ostavite ih 2-3 minute u vodi da budu i dalje hrskave. Dobro ih ocijedite i ostavite barem dva sata na hladnom mjestu prije spremanja. U woku ili tavi popržite pancetu i dodajte malo puknute kestene na par minuta. Izvadite iz tave i stavite sa strane. U istu tavu dodajte prokulice i miješajući ih pržite 2-3 minute. Začinite solju i paprom. Vratite kestene i pancetu u tavu, sve zajedno ostavite još nekoliko minuta te poslužite
žena.hr