Kuća i hrana

Evo ideja?! – Slasni i jednostavni recepti s kestenima!

Napisao admin

Namirnica koju možete spremiti na razne načine. Evo nekih ideja!

Jesen je stigla.. Priznajte, tko ne voli kestene? Zato vam i donosimo nekoliko odličnih recepata upravo s tom namirnicom. Kesten se u našim krajevima obično jede kuhan ili pečen na žaru, međutim, od ove namirnice moguće je spremiti odlična jela koja će oduševiti sve vaše ukućane.

Da se podsjetimo, kesten je plod crvenkasto-smeđe boje. Iako se dosta teško probavlja zbog svojih sastojaka, mnogima je omiljena namirnica u vrijeme jeseni. Od svih orašastih plodova jedini sadrži vitamin C, a bogat je i mineralima, kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, sumporom… Može se koristiti u pripremi raznih jela, deserta te pripremi kolača.


(Foto: arhiva)

Krem juha od kestena i gljiva

Sastojci:

½ svježih kestena
120 g šampinjona
60 g shiitake gljiva, bez stabljike
2 žlice nesoljenog maslaca
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
1 mali luk, nasjeckan
1 češanj češnjaka, nasjeckan
Malo timijana
1,2 l pilećeg temeljca
4 dcl vode
1 dcl vrhnja za kuhanje

Način rada:

Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu i u njoj ispecite kestene koje ste prije toga jače zarezali po širini. Nakon što ste ih ispekli, očistite ih. Odvojite dva šampinjona i dvije shiitake gljive, a ostale grubo nasjeckajte. Zagrijte jednu žlicu maslaca i maslinovog ulja na tavi, dodajte nasjeckane gljive, te sol i papar. Pirjajte ih tako dugo dok ne posmeđe (oko pet minuta) na vatri srednje jačine. Dodajte nasjeckani luk, češnjak i timijan. Sve skupa pirjajte na laganoj vatri dok luk ne postane mekan i proziran (oko osam minuta).

Odvojite četiri kestena, a sve ostale dodajte gljivama, te sve pirjajte tako dugo dok ne pozlate (oko pet minuta). Nakon toga dodajte temeljac i vodu, pojačajte vatru da čim brže zavije. Sve kuhajte kojih sat vremena, tako dugo dok se kesteni ne počnu raspadati. Maknite timijan iz juhe i ostavite ju da se malo ohladi. Ocjedite juhu kroz gusto cjedilo, a krute stvari iz juhe pretvorite u kašu štapnim mikserom. Kašu od kestena i gljiva natrag vratite u juhu u kojoj se sve kuhalo, te dobro pomiješajte. Ponovno posolite i popaprite prema potrebi.

Odvojena četiri kestena i četiri gljive narežite na komadiće. Žlicu maslaca zagrijte u tavici, te prepržite nasjeckane kestene i gljive (oko četiri minute). Kesteni moraju postati hrskavi, a gljive dobiti smeđu boju.
Prije samog posluživanja zagrijte juhu, kada zavrije dodajte vrhnje za kuhanje, te pričekajte da ponovno zavrije, te nakon toga maknite s vatre. Kada juhu poslužite u posudice, dodajte prepržene gljive i kestene.
  • Prokulice s kestenima

    Sastojci:

    1 kg malih, svježih prokulica
    100 g pancete, narezane na kockice
    225 g kestena
    sol i mljeveni papar

    Način rada:

    Pripremite prokulice tako da ih prerežete na pola.
    Zagrijte vodu u velikoj posudi i stavite kuhati prokulice. Ostavite ih 2-3 minute u vodi da budu i dalje hrskave. Dobro ih ocijedite i ostavite barem dva sata na hladnom mjestu prije spremanja. U woku ili tavi popržite pancetu i dodajte malo puknute kestene na par minuta. Izvadite iz tave i stavite sa strane. U istu tavu dodajte prokulice i miješajući ih pržite 2-3 minute. Začinite solju i paprom. Vratite kestene i pancetu u tavu, sve zajedno ostavite još nekoliko minuta te poslužite

žena.hr

Komentari

komentara