foto:cure.ba
U zimskom periodu orasi su veoma traženi: za praznične kolače, kao i za dekoracija za stola.
Dobro je ako imate zalihe, što i nije tako teško budući da jedno drvo staro 6-7 godina daje više kilograma, a nakon 8-10 godina obraćete najmanje 25 kilograma!
Čuvati na hladnom i tamnom mestu
Da bi orasi što duže ostali svježi, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnosti od vremenskih prilika, dve do šest nedelja da se osuše na provijetrenom mjestu, na primjer na tavanu ili natkrivenoj terasi. Potom ih čuvajte u mrežama ili plitkim gajbama.
Da bi mjesecima ostali svježi, odgovarajuće skladištenje je ono u provjetrenoj prostoriji na temperaturi od 10 do 17 stepeni. U tople prostorije unosite samo onoliko koliko želite da iskoristite sledećih nedelju do dve.
Na temperaturama višim od 20 stepeni jezgra bogata mastima brzo užegnu u ljusci. U tamnim, veoma hladnim i hermetičnim skladištima kao što je tegla u frižideru, za zalihe skrckane orahe možete da čuvate još oko 4 nedjelje. Hermetičko pakovanje je važno da jezgra ne bi izgubila svoju aromu i poprimila mirise drugih namirnica.
lovesensa.rs/