Ilustracija (Foto: arhiva)
Aromatični miks
Potrebno je:
4 manja krompira, 2 veće šargarepe, 500 g šampinjona, manja glavica crvenog luka, maslinovo ili suncokretovo ulje- po želji
Začini:
kari, suvi biljni začin, biber, peršun, slatka mljevena paprika, ljuta tucana paprika, origano, bosiljak
Priprema:
Isjecite krompir na krugove debljine jedan centimetar, šargarepu
nešto tanje, a šampinjonima samo odvojte kapicu i peteljku. Luk isjecite na krupnije krugove, sve začinite, pa stavite u tepsiju i dodajte pola čaše tople vode. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, dok se povrće ne ispeče i ispari sva tečnost.
Paprike punjene tunjevinom
Potrebno je:
8 paprika, 250 g tunjevine, 8 kašika pirinča, 2 paradajza, 3 krompira, 4 šargarepe, 2 glavice crnog luka, mljevena začinska paprika, biber, suvi biljni začin, origano
Priprema:
Izdinstajte luk, sklonite sa šporeta, dodajte sve povrće koje ste prethodno nasjeckali na kockice, zatim pirinač i tunjevinu, pa sve dobro promiješajte. Začinite kašičicom mljevene začinske paprike, suvim biljnim začinom, biberom i origanom, te tom smjesom napunite paprike. Stavite ih u blago nauljenu posudu i prelijte vodom. Pecite pola sata u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Loptice
Potrebno je:
3 jajeta, 3 šoljice šećera, 3 šoljice ulja, kesica praška za pecivo, 1 kg brašna, 0,5 l mlijeka, 100 g kokosovog brašna
Priprema:
Umutite bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg. Zatim dodajte žumanca, još malo mutite, pa prespite smjesu u pripremljen sud sa brašnom. Dodajte ulja i prašak za pecivo i umijesite tijesto. Od njega pravite
kuglice veličine oraha i pecite ih u zagrijanoj rerni. Pečene kuglice, dok su još vruće, potopite u hladno mlijeko i uvaljajte u kokosovo brašno.
Ćufte u sosu od jogurta
Potrebno je za ćufte:
500 g mljevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 4 čena bijelog luka, sredina hljeba, malo mlijeka, 2 jajeta, pola kašičice praška za pecivo, brašno, ulje, so, po želji mješavina začina
Potrebno je za sos:
200 ml jogurta, veza peršuna, malo bosiljka, mala glavica crnog luka, kašičica maslinovog ulja, so, biber
Priprema:
U mljeveno meso dodajte jaja, sitno isjeckan crni i bijeli luk, pola kašičice praška za pecivo, sredinu hljeba potopljenu u mlijeko, pa iscijeđenu. Začinite po ukusu i pravite kuglice. Svaku uvaljajte u brašno i pržite na ulju. Sitno isjeckajte crni luk, peršun i bosiljak. U dubljoj posudi dobro izmješajte maslinovo ulje i jogurt, pa dodajte bosiljak, luk i peršun. Posolite sos po ukusu i njime prelijte gotove ćufte.
Kremenadle na francuski način
Potrebno je:
8 krmenadli bez kostiju, 8 većih listova kupusa, 3 kašičice senfa, 500 g crnog luka, 3 čena bijelog luka, 8 tankih režnjeva slanine, 0,5 l supe od kocke, 200 ml bijelog vina, so, biber, ulje, brašno
Priprema:
Meso malo izlupajte, posolite ga i pobiberite, pa uvaljajte u brašno i propržite na vrelom ulju. Svaku prepečenu krmenadlu premažite senfom i stavite na prethodno izdinstani bijeli luk. Zavijte svaku krmenadlu u list omekšalog kupusa (možete da koristite i sezonski kiseli), a na kupus stavite po parče slanine. Prelijte sve masnoćom u kojoj se meso pržilo, dodajte malo ulja ili masti i nalijte supom i bijelim vinom da sve ogrezne. Poklopite i pecite oko sat vremena na 200 stepeni.
cafe.ba