Punoća ukusa i topljivost u ustima glavni su aduti ovog jednostavnog recepta za čiju pripremu su dovoljna samo tri sastojka. Izostanak šećera i brašna ovu tortu izdvajaju iz gomile sličnih, a pjenasta struktura je stavlja u red poslastica za koje se traži kriška više, a recept škrto čuva.
Sastojci:
– 175 g tamne čokolade
– 7 jaja
– 140g maslaca
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 130 stepeni. Pripremite kalup za tortu, namažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Čokoladu nastrgajte na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada je čokolada rastopljena umiješajte na kockice narezan maslac, miješajte dok se ne rastopi.
2. Odvojite žumanca od bjelanaca i u jednoj posudi pjenasto umutite žumance i dodajte im, lagano miješajući, ohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanaca, i kašiku po kašiku dodajte u prethodno pripremljenu smjesu nježno miješajući dok smjesa ne postane homogena.
3. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola kalupa.
Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebala biti mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, posipajte šećerom u prahu, izrežite toplim nožem i poslužite uz svježe jagode ili maline.
cure.ba