Ilustracija (Foto: arhiva)
1. Kvalitetan tiganj
Uložite u dobar tiganj na kojem ćete moći da pržite jaja i odreske, pripremate rižoto, dinstate luk i izvodite niz drugih kulinarskih radnji. Važno je da bude reč o tiganju s dnom od teflona za koji se ne lepe namirnice, ili pak starinskom tiganju od livenog gvožđa.
2. Kuvarski nož
Vrhunski kuvari imaju set kvalitetnih noževa s kojima mogu isfiletirati ribu, naseckati luk, razrezati robusno povrće i voće kao i meso u željene oblike. U moru izbora odaberite jedan „višenamenski“ nož od čelika s oštricom od otprilike 20 centimetara i stabilnom drškom koja će vam pomoći da sve obradite.
3. Nožić za guljenje povrća
Kad je u pitanju nožić za guljenje povrća, dobro je uložiti u nešto kvalitetniji i konkretniji model. Imajte na umu da ćete tokom svog života oguliti mnogo krompira, šargarepi i drugog korenastog povrća, pa je umesto oštećenih prstiju bolje imati pouzdanog „partnera“ u tom zadatku.
4. Rende
Nabavite čvrsto i stabilno rende na kojem ćete jednako efikasno moći da izrendate šargarepu i kupus za salatu, limunsku koricu za kolač, ili parmezan za porciju vruće testenine.
5. Hvataljke
Mnogi izbegavaju da uključe ovaj važan deo aksesoara u kuhinjski ormarić s pomagalima. Hvataljke su odličan pomagač pri okretanju mesa na roštilju, ali i kad treba dohvatiti namirnicu koja je slučajno „skliznula“ iza šporeta.
6. Avan
Ako je taktika gnječenja hrane u vidu obrade bila dovoljno dobara za praljude, biće odgovarajuća i za vas. U avanu se prave najbolje povrćne paste i „tuku“ začini. Bez obzira da li preferirate drvo ili mramor, birajte veće modele s dovoljno prostora da se posvetite „obradi“ začinskog bilja.
7. Drvena varjača
Kakvo bi to kuvanje bilo bez mešanja? Drvena varjača je osnova svakog kuvarskog poduhvata. Idealna je za nežno sljubljivanje sastojaka u jednu sočnu celinu u kojoj će uživati sva čula i svi ukućani.
dnevno.rs