Jogurt (Foto: arhiva)
1. Omekšajte meso prije pečenja
Nitko ne voli jesti previše pečeno i isušeno meso bez okusa. Mliječna kiselina u jogurtu je mnogo blaža od, primjeric,e limunovog soka ili jabučnog octa, pa se smatra boljim sastojkom za marinade mesa.
Kalcij aktivira enzime u mesu koje pomažu oslabiti mišiće, pa će vam namakanje janjetine ili junetine u marinadi na bazi jogurta, biti od velike pomoći tijekom kasnijeg pečenja.
2. Umirite opeklinu od kuhanja
Zaboravili ste staviti kuhinjske rukavice dok ste vadili posudu iz pećnice? Kuharske opekline su za neke osobe sastavni dio produljenog boravka u kuhinji, pa umjesto pod hladnu vodu, opečenu ruku namažite s probiotikom ili grčkim jogurtom, pustite da odstoji desetak minuta, te isperite mlakom vodom. Na isti način možete riješiti problem i s opečenim jezikom.
3. Napravite sir
Od jogurta možete napraviti labneh – gusti i aromatični sir za mazanje koji je popularan na Bliskom istoku, ali i u mediteranskoj prehrani. Sve što morate napraviti jest gusti punomasni jogurt ostaviti da se cijedi u finom cjedilu obloženom s nekoliko slojeva gaze. I sve to nad zdjelom preko noći u hladnjaku.
4. Omekšajte kožu ruku
Svjetski proizvođači losiona i preparata za hidratizaciju kože tijela sadrže mliječne kiseline koje pomažu u tom dermatološkom zadatku. Kako biste omekšali svoju kožu, a osobito onu ruku koja tijekom dana biva izložena ekstremnim uvjetima u kuhinji, namažite je jogurtom, držite tako par minuta pa isperite mlakom vodom.
cafe.ba