Ručak (Foto: Blic)
LOSOS SA SALATOM OD BORANIJE
POTREBNO JE: 2 kašike Balsamiko sirćeta, 2 kašike sitno seckanog vlašca, 1/4 šolje i 1 kašika maslinovog ulja, so, crni biber, 4 fileta lososa (svaki oko 180 g), 250 g zelene boranije, 200 g čeri paradajza, 100 g crnih maslina
PRIPREMA: U manjoj posudi, pomešajte sirće, vlašac i 1/4 šolje maslinovog ulja, a zatim po ukusu ovu mešavinu začinite solju i biberom. Obe strane fileta začinite solju i biberom. Veliki tiganj zagrejte na temperaturi srednje jačine, pa odajte preostalu kašiku maslinovog ulja i na tome pržile filete. Ovo meso se jako brzo priprema, pa je dovoljno da ga propržite sa svake strane po svega 3 minuta. Zatim ribu izvadite iz tiganja i stavite na tanjir. U mežuvremenu zagrejte šerpu sa slanom vodom, i u njoj prokuvajte boraniju oko 5 minuta )treba da zadrži lepu zelenu boju). Kada je sve gotovo, paradajz iseckajte na polovine ili četvrtite. Poraniju podelite na četiri tanjira, na svaki stavite i paradajz i masline, i dodajte do jedan file ribe na svaki tanjir. Na kraju sve prelijte sa pripremljenom mešavinom sirćeta i ulja.
“SARMICE” OD ZELENE SALATAE
POTREBNO JE: 2 kašičice maslinovog ulja, 500 g mlevene govedine, 1 cm svežeg đumbira, dobro samleven, 2 mlada luka, iseckana, 2 čena belog luka, iseckana, 2 kašike soja sosa, 1 kašičica tucane paprike, 1/4 šoljebarbekju sosa, so, crni biber, 1 glavica zelene salate, 1/4 šolje slanog kikirikija, iseckanog
PRIPREMA: U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte govedinu i pržite dok ne potamni a svih strana, oko 10 minuta. Zatim unutra umešajte beli luk, mladi luk, žumbir, soja sos, barbekju sos i tucanu papriku. Nastavite da kuvate mešavinu još četiri minuta na srednjoj temperaturi. Po želji začinite solju i biberom, i sklonite sa šporeta. “Sarmice” pravite tako što ćete staviti dba manja lista salate (ili jedan veći presečen) na tanjir, pa unutra stavite po punu kašiku mešavine sa mesom. Odozgo dodajte malo kikirikija, zavijte tako da sve izgleda lepo i služite toplo.
PICA IZ TIGANJA
POTREBNO JE: 450 g kupovnog testa za picu, 1/3 polje maslinovog ulja, 1/2 šolje sosa od paradajza, 250 g kačkavalja ili mocarele (može i pomešano), 10 listova bosiljka, 100 g kulenaž
PRIPREMA: Testo podelite na dva dela, pa svaki deo razvucite u krug veličine vašeg najvećeg tiganja koji sme da ide i u rernu. U tiganj sipajte polovinu maslinovog ulja, pa kada se ono zagreje na ringli, ubacite razvučeno testo. Pržite oko 3 minuta, dovoljno da dno potamni ali ne i da izgori. Oprezno okrenite testo, pa na gornju 8ispečenu) stranu stavite sos od paradajza, kulen, bosiljak i sir ( po pola svega, poštosu mere za dve pice). Ostavite još dva minuta da se isprži i donja strana testa, pa ste stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 2 minuta – dovoljno da se sir istopi. Sve ponovite i za drugu picu.
blic