Ruske šubare (Foto: Kuhinjica.rs)
Vrijeme pripremanja: 120 min.
Sastojci
Za koru:
6 jaja
300 g šećera
10 kašika vruće vode
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
250 g brašna
1 kašika ulja
Za fil:
0,5l mlijeka
5 kašika gustina
1 margarin
2 vanil-šećera
250 g šećera u prahu
Za glazuru:
1 kašika ulja
6 kašika mlijeka
100 g čokolade
1 kašika šećera
200 g kokosovog brašna
Priprema
Kora: Umutiti 6 jaja sa 300 g šećera. Zatim dodati 10 kašika vruće vode, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa, 250 g brašna i 1 kašiku ulja. Sve to umutiti mikserom i sipati u pleh obložen hartijom. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 30 minuta. Fil: Staviti 0,5l mlijeka da provri sa 5 kašika gustina razmućenog sa malo mlijeka. Kada se ohladi dodati 1 margarin, 2 vanil-šećera i 250 g šećera u prahu. Sve sastojke sjediniti mikserom. Glazura: U manju šerpu sipati 6 kašika mlijeka, 100 g čokolade za kuhanje, 1 kašiku ulja i 1 kašiku šećera. Šerpu staviti na šporet dok se čokolada ne istopi. Ispečenu koru čašom ili modlom isjeći na krugove. Na jednu stranu kruga namazati fil i poklopiti je drugim krugom. Zatim filom namazati i stranice kolača. Svaki kolač uvaljati u kokosovo brašno i vrhove preliti predhodno napravljenom glazurom.
kuhinjica.rs