Krofne (Foto: Namirnice.ba)
Sastojci:
-600 gr.brašna
-1 kesica kvasca
-5 kašika šecera
-1 dcl.ulja
-4 žumanca
-4 dl.mleka
– malo soli (među prstima)
Priprema:
Kvasac u malo toplog mleka i 1 kašikom šecera razmutiti i dodati u brašno. Zatim dodati žumanca i 4 kašike šecera, ulje, malo soli i zakuvati mlakim mlekom. Testo dobro umestiti i ostaviti da nadolazi. Pobrašniti radnu površinu, pa testo razviti i vaditi čašom krugove. Pokriti da se testo još malo digne oko 10 min. Ulje zagrejati da nije vrelo i stavljati krofne, gornju stranu u ulje stavljati. Poklopiti šerpu i kada se trebeju okrenuti sklonuti poklopac. Složiti ih na papirne salvete, posle posuti šecerom u prahu. Mogu se i puniti po želji.
namirnice.ba