Hljeb (Foto: Cure.ba)
Naime, brojni proizvodi sadrže neke od sastojaka na koje nikada ne biste niti pomislili, na primjer – ljudsku kosu.
Vjerovali ili ne hljeb kupljen u lokalnoj prodavnici može da sadrži ljudsku kosu. Ali to nije samo zalutala vlas koja se može pronaći u hrani, nego L-cistein iz kose koja se koristi za produženje roka trajanja hleba a uz to je i glavni ‘krivac’ za mekoću većine pekarskih proizvoda.
Naučnici izvještavaju da najveći dio kose koja se koristi za aminokiselinu dolazi iz Kine gde se skuplja u berbernicama i frizerskim salonima. Bijeli hljeb je jedina vrsta hljeba kod koje se obično koristi L-cistein, a možete da ga izbjegnete odabirom hljeba od cijelih žitarica pod uslovom da nema aditiva u brašnu ili da jednostavno sami mijesite hleb kod kuće.
Inače L-cistein je nemoguće izbjeći u poznatim lancima brze hrane.
dnevno.hr