Kremisimo torta (Foto. Kuhinjica.rs)
Vreme pripremanja: 100 min.
Sastojci
Kora:
10 belanaca
250 g šećera
1 kašika sirćeta
Fil:
10 žumanaca
300 g šećera
15 kašika brašna
1 l mleka
1 margarin (250 g)
100 g pečenog mlevenog lešnika
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha
300 g čokolade
100 ml ulja
200 g šlaga za ukrašavanje
Priprema
Kora: Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer, dodati i malo sirćeta i sastojke dobro umutiti. Razliti u tepsiju i sušiti koru dva sata u rerni zagrejanoj na 100 stepeni.
Fil: Odvojiti malo mleka i umutiti žumanca sa brašnom. U ostatak mleka dodati šećer i staviti da se kuva. U provrelo mleko usuti umućenu smesu od žumanaca. Mešati neprestano da ne zagori. Skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi. U hladnu smesu dodati penasto umućen margarin. Fil podeliti na tri dela. U prvi staviti lešnik, u drugi istopljenu čokoladu i u treći deo mlevene orahe. Istopiti 300 g čokolade sa uljem, na pari, da bude malo redje i pripremiti glazuru za koru.
Filovanje torte: kora – fil sa lešnikom – glazura od čokolade – fil sa čokoladom – glazura od čokolade – fil sa orasima – glazura od čokolade i na kraju ukrasiti šlagom. Tortu do serviranja ostaviti na hladnom mestu.
kuhinjica.rs