Domaći sir i kajmak (Foto: Tetka.rs)
Sveže pomuzeno mleko, 3, 4 litra, se skuva a zatim dobro ohladi. Korica koja se uhvati na vrhu mleka, najčešće posle 24 sata se skida, stavlja u činiju, soli i kajmak je gotov.
U mleko koje je ostalo nakon skidanja kajmaka odaje se 3 kašike „maje“ ili sirila, malo se posoli po ukusu, promeša i stavljai na topao šporet na drva ili na električni uključen na jedinicu.
Kada mleko počne da se zgušnjava, nožem treba iseći na kocke kako bi se lakše oslobodila surutka i tako treba da stoji oko jedan sat.
Kada se kocke zgusnu i potpuno odvoje jedna od druge, sir se izliva kroz specijalno platno koje liči na gazu ali je mnogo jače i čvršće.
Sir umotan u to platno stavlja se u rešetkastu posudu da se cedi, pritisnut drvenom dasčicom koja specijalno služi za to i na koju se obično stavi kamen ili (u ovom slučaju) lonče napunjeno vodom. Ostavlja se da prenoći. Za doroučak već može da se jede.
Surutka se ne baca, zdrava je za piće a i njom se može preliti sir kako bi duže trajao.
Ovaj postupak pravljenja sira možete da primenite u kući, isti postupak se primenjuje i za sir od kravljeg mleka. Pošto sigurno nemate ni ovce ni krave, sir možete napraviti od punomasnog mleka, ako ga pronađete, što se kupovnog tiče, najbolje je ono „u kesi“.
tetka.rs