Kuća i hrana

Pravi užitak – Torta Ruska kapa! (FOTO)

Napisao admin

Isprobajte recept za tortu Ruska kapa.


Ruska kapa (Foto: ljiljananieder.com)

Sastojci:

Tijesto:

    6 jaja
    sol (na vrh noža)
    6 žlica šećera
    8 žlica brašna
    3 žlice kakao praha
    2 žličice praška za pecivo
    1 dl mlijeka
    1 dl ulja

 
Preljev:

    8 žlica sirupa od čokolade ili čokoladnog mlijeka

Krema:

    2 vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije
    8 dl mlijeka
    15 dag šećera
    15 dag bijele čokolade za kuhanje
    20 – 25 dag maslaca

Glazura:

    10 dag tamne čokolade za kuhanje
    malo ulja

    kokos za ukrašavanje

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180°C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.

Tijesto: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju polako dodati 2 žlice šećera, neprestano miješajući. Žumanjke zajedno s 4 žlice šećera kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati.

U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati (bez grudica). Na kraju snijeg od bjelanjaka dodati masi od žumanjaka i pažljivo metlicom za snijeg izmiješati. Mikserom NE!

Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 – 35 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon 20 minuta tijesto prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i staviti na rešetku da se hladi. Biskvit nožem odvojiti od kalupa,  obruč kalupa odvojiti i biskvit prevrnuti na jedan komad papira za pečenje. Zatim oprezno odvojiti papir i ostaviti 2 – 3 sata da miruje. Biskvit jednom prerezati.

Jedan biskvit staviti na tanjur za torte i preliti s 4 žlice sirupa od čokolade ili čokoladnim mlijekom. Zatim premazati s 2/3 kreme, pokriti drugim biskvitom, koji također prelijemo sa sirupom od čokolade ili čokoladnim mlijekom. S preostalom kremom namažemo rub torte, rub ukrasimo kokosom a tortu prelijemo glazurom.

Krema: 2 vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije izmiješati s šećerom i 1,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s štednjaka, umiješati puding, zatim vratiti na štednjak i kuhati, neprestano miješajući oko 2 – 3 minute. Puding skloniti s štednjaka, ostaviti da se hladi, češće miješajući da se na površini ne stvori korica.

15 dag bijele čokolade sitno narezati,  na pari omekšati i ostaviti da se ohladi. Maslac kremasto izmiješati. Ohlađeni puding i čokoladu  naizmjenično dodavati maslacu, neprestano miješajući.

Glazura: Čokoladu sitno narezati i zajedno s uljem na laganoj vatri ili na pari otopiti.

 
Savjet: Ako želite da krema bude lagana i prozračna, izradite 2 dl slatkog vrhnja (za šlag) i umiješajte na kraju u kremu, metlicom za snijeg, piše ljiljananieder.com.

ljiljananieder.com

Komentari

komentara